Studiu: Astronauții din spațiul cosmic pot fi predispuși la disfuncție erectilă

Studiu: Astronauții din spațiul cosmic pot fi predispuși la disfuncție erectilă

Ca și cum dorul de casă, pierderea masei musculare, slăbirea oaselor, riscul crescut de cancer și perspectiva morții în spațiul cosmic nu ar fi fost de ajuns, astronauții de sex masculin s-ar putea întoarce din misiune predispuși la disfuncții erectile, spun oamenii de știință, potrivit The Guardian.

În ceea ce se pretinde a fi primul studiu care evaluează impactul radiațiilor galactice și al imponderabilității asupra sănătății sexuale masculine, cercetătorii finanțați de NASA au descoperit că razele cosmice galactice și, într-o mai mică măsură, microgravitația, pot afecta funcția țesuturilor erectile, cu efecte care pot dura zeci de ani.

Într-un raport publicat miercuri, cercetătorii americani și-au exprimat îngrijorarea, afirmând că au identificat „un nou risc pentru sănătate care trebuie luat în considerare în cazul explorării spațiului cosmic”.

Aceștia au cerut ca sănătatea sexuală a astronauților să fie monitorizată îndeaproape la întoarcerea lor din viitoarele misiuni spațiale la mare depărtare, menționând că anumiți antioxidanți pot contribui la contracararea efectelor negative prin blocarea proceselor biologice dăunătoare.

„În timp ce impactul negativ al radiațiilor cosmice galactice a fost de lungă durată, îmbunătățirile funcționale induse prin direcționarea acută a căilor redox și a oxidului nitric în țesuturi sugerează că disfuncția erectilă poate fi tratabilă”, a declarat Dr. Justin La Favor, expert în disfuncții neurovasculare la Florida State University și autor principal al studiului.

Avertismentul vine în contextul în care se acordă din nou atenție misiunilor spațiale la mare depărtare de Terra, NASA și alte agenții spațiale importante pregătindu-se pentru expediții pe termen lung pe Lună și pentru călătorii mai ambițioase spre Marte.

Programul Artemis al Nasa aspiră să trimită astronauți pe Lună încă de anul viitor, iar misiunile cu echipaj pe Marte sunt planificate pentru 2040.

Încă de la începutul erei spațiale, oamenii de știință au explorat impactul asupra fiziologiei umane al imponderabilității și al radiațiilor cosmice, particule de mare energie, raze X și raze gamma care provin din stele și alte corpuri cerești.

Lucrările au dus la introducerea unor măsuri preventive, inclusiv a unor regimuri speciale de exerciții fizice pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a-i proteja pe astronauți de pierderea oaselor și a mușchilor.

Dar, potrivit lui La Favor și colegilor săi de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord, efectele zborurilor spațiale asupra disfuncției erectile nu au fost explorate.

„În timp ce disfuncția erectilă afectează mai mult de jumătate dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani și reprezintă un factor important pentru satisfacția vieții, consecințele călătoriei în spațiu asupra funcției erectile sunt încă obscure”, scriu ei în revista Faseb.

Pământul este foarte bine protejat de radiațiile cosmice de câmpul magnetic al planetei și de atmosfera substanțială, dar pe Lună și pe Marte și în spațiul dintre ele nu există o barieră eficientă.

La bordul ISS, echipajele sunt protejate de scuturile și de câmpul magnetic al Pământului, dar totuși primesc într-o săptămână o cantitate de radiații egală cu cea pe care o persoană aflată la sol ar primi-o într-un an.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *