Spectacol culinar în curtea Ministerului Agriculturii. Am vizitat „Târgul de lăsatu’ secului” din București

Spectacol culinar în curtea Ministerului Agriculturii. Am vizitat „Târgul de lăsatu’ secului” din București

Începând de pe 15 noiembrie și până duminică, pe 19 noiembrie, în curtea de la Ministerul Agriculturii va avea loc un târg de produse tradiționale românești. „O oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare”, după cum anunță organizatorii.

Toamna începe să se instaleze din ce în ce mai tare în România, iar legumele și fructele de sezon s-au recoltat și sunt gata să fie scoase spre vânzare.

Tocmai de aceea, oficialii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor găzdui în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”.

Astăzi, în prima de zi de târg, în curte era o adevărată forfotă. Producătorii locali de frute și legume, dar și de brânzeturi și mezeluri au venit de la primele ore la București cu oferta pentru eveniment. 

Sunt prezente spre comercializare 40 de produse atestate tradițional din județele Botoșani, Brașov, Mureș și Sălaj, dar și din București.

Delicatese românești

„Putem găsi produse agroalimentare făcute de producătorii noştri. Sunt produse de calitate pentru că sunt sigur că trebuie şi producătorii încurajaţi să îşi valorifice marfa. Noi am dat această posibilitate, prin curtea Ministerului Agriculturii, de a fi amenajate aceste târguri. Şi doi, ne dorim foarte mult ca locuitorii din Bucureşti, vorbim de această zonă, să poată cumpăra româneşte şi mai ales să cumpere produsele româneşti”, a declarat ministrul Florin Barbu, la inaugurarea târgului.

Conform organizatorilor, „vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri”.

Prețurile sunt pentru toate buzunarele, iar varietatea de produse este una pe măsură. 

De la zeci de sortimente de brânzeturi, cârnați, jumări și tot felul de produse tradiționale de carne, la mere, pere, struguri, gutui sau ceapă, morcovi și fasole.

Produse ce pot fi cumpărate de la „Târgul de lăsatu’ secului”

din județul Botoșani, sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum cozonac domnesc, poale în brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie
din județul Mureș, comuna Albești, se vând produse tradiționale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar și alte produse de patiserie, cu specific local
din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște, vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte
din județul Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorii prezenți vor prezenta produse locale și povestea tăiețeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuști și sosuri pentru paste
din județul Brașov, de la Fundata, vor fi aduse preparate din carne și lapte, telemea de vacă, brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *