Sportivii românii care au fost suspendați pe viață. Au intrat in istoria neagra a sportului

Sportivii românii care au fost suspendați pe viață. Au intrat in istoria neagra a sportului

De-a lungul timpului mai mulți sportivi români au fost suspendați pe viață. Vasile Gergely, fost mare internaţional român, Alexandru Carpen, fost tenismen, și Nicu Vlad, cel mai mare halterofil pe care l-a avut România, au fost aspru sancționați de forurile competente. Pentru ce au fost sancționați aceștia.

Fost internaţional român, suspendat pe viaţă pe nedrept

Vasile Gergely a fost primul jucător din Baia Mare convocat la naţională, în 1963 fiind transferat de Dinamo. În 1970 a făcut parte din naţionala de la Mondialul din Mexic, unde a jucat cu Cehoslovacia și a fost rezervă cu Brazilia şi cu Anglia. În acelaşi an a rămas în RFG, după un turneu cu echipa dinamovistă. El a fost legitimat de Hertha Berlin, presa germană considerându-l cel mai bun mijlocaş din Bundesliga.

În 1972, Germania era zguduită de un scandal despre meciuri trucate. Preşedintele clubului Offenbach aducea înregistrări conform cărora 52 de jucători, doi antrenori şi şase oficiali de la zece din cele 18 echipe din Bundesliga erau implicaţi în vânzarea şi cumpărarea de meciuri. Astfel, Vasile Gergely a fost suspendat pe viaţă pentru că ar fi luat 15.000 de mărci mită pentru a pierde o partidă.

Vezi și: Primul sportiv român care a participat la JO. Tatăl l-a renegat până la 18 ani, povestea uimitoare a lui Gheorghe Plagino

Vasile Gergely, fost internațional român.

 

”Păcat, m-au scos ţap ispăşitor în acel caz”, e singurul comentariu al fostului internaționalului român în presa vremii.

Procesul a durat până în 1977 şi s-a stabilit că românul Gergely nu ar fi fost implicat în trucarea partidelor, iar în 1973 federaţia germană l-a reabilitat. Este și anul în care a pus ghetele în cui, ultima echipă la care a jucat fiind Durban, în Africa de Sud. Acesta a decedat în 2020.

Scos din tenis

Pe lista sportivilor români suspendați pe viață se află și tenismenul Alexandru Carpen. În 2017, Tennis Integrity Unit (TIU), Unitatea pentru Integritatea Tenisului, a anunța că jucătorul a primit această pedeapsă după ce și-a recunoscut implicarea în aranjarea unor meciuri.

În urma anchetei, s-a dovedit că în octombrie 2013, Alexandru Carpen i-a făcut o propunere pentru aranjarea unei partide unui jucător, al cărui nume nu a fost dezvăluit, în schimbul unei recompense financiare. În plus, în afara suspendării pe viață ca jucător, românul a primit și interdicția de a asista pe o perioadă de patru ani la orice turneu sau eveniment organizat de forurile diriguitoare ale tenisului.

Alexandru Carpen, fost tenismen.

”A fost ca un șoc, ca și cum mi-ar fi murit cineva drag! Practic, am fost omorât! Nu degeaba se spune că sportivii mor de două ori, prima oară fiind atunci când se retrag. Practic, eu am fost nevoit să mă retrag”, declara Alexandru Carpen, în 2017, după aflarea verdictului, potrivit Libertatea.

Vezi și: Destinul tragic al primului campion olimpic român. Misterul din jurul morții lui Iosif Sârbu, urmărit de securitate și probleme cu soția

10 turnee ITF de dublu a câştigat de-a lungul carierei Alexandru Carpen,
Ultimul meci jucat a fost în septembrie 2015, în challenger-ul de la Sibiu.

Cazul campionului olimpic, Nicu Vlad

De departe, cel mai de notorietate caz este cel al lui Nicu Vlad, cel mai mare halterofil pe care l-a dat România. El a devenit campion olimpic în 1984, la Los Angeles, dar în plamares are și titluri mondiale și europene. Sportivul a fost cel mai bun din lume în 1984, 1986 și 1990.

După ce și-a încheiat cariera, a ajuns președintele Federației Română de Haltere, între 2001 și 2022. De asemenea, a fost și vicepreședinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF).

Dar toată cariera lui Nicu Vlad a fost umbrită de scandalul de dopaj și corupție în care a fost implicat și care i-a adus o suspendare pe viață din funcția de președinte.

Vezi și: Sportivul român care a ajuns de la șaibă și strung din uzina de vagoane, direct pe podiumul Olimpic. Povestea mai puțin știută a luptătorului Petre Dicu

În decembrie 2021, Agenția Internațională de Testare (AIT), la solicitarea Federației Internaționale de Haltere (FIH), a înaintat plângeri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne cu privire la încălcarea regulilor anti-doping. Românul a fost acuzat că a fost implicat în alterarea controalelor anti-doping și complicitate la încălcarea regulilor de către mai mulți sportivi, începând cu anul 2012.

Nicu Vlad (centru), la JO 1988. Foto: Profimedia

În iunie 2022, TAS a dat verdictul, iar Nicu Vlad, împreună cu maghiarul Tamas Ajan, fost președinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF) au fost suspendați pe viață.

”Dată fiind gravitatea încălcărilor regulamentelor antidoping şi durata în care aceste fapte au fost comise, arbitrul unic a apreciat că o ineligibilitate pe viaţă este cea mai potrivită”, a explicat TAS.

”Acuzaţiile exacte şi probele includ disimularea, întârzierea şi obstrucţionarea gestionării rezultatelor anumitor sportivi care au încălcat regulamentul antidoping pentru a putea să participe la competiţii de înalt nivel, precum Jocurile Olimpice, precum şi pentru a evita posibile amenzi şi suspendări”, preciza și ITA.

De asemenea, Federaţia Internaţională de Haltere a impus, pe 17 iunie 2021, o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere, ”din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *