Sprijin educațional pentru copiii din mediile defavorizate – 4 moduri prin care comunitatea poate acționa

Sprijin educațional pentru copiii din mediile defavorizate – 4 moduri prin care comunitatea poate acționa

Sărăcia nu înseamnă că o persoană nu este capabilă de succes. Copiii care provin din medii defavorizate sau cei care se află acolo din cauza circumstanțelor vieții încă visează, au speranțe și vor să realizeze lucruri mărețe.

Ei pot îndeplini așteptări și standarde înalte, atunci când au acces la instrumentele potrivite.

Așadar, cum putem oferi un viitor plin de speranță copiilor care trăiesc în sărăcie? Răspunsul este simplu: condiții favorabile de învățare și un mediu de sprijin în care cei mici învață să iasă din circumstanțele negative ale vieții și să se dezvolte. Acestea sunt necesare pentru a-i ajuta să reușească.

Iată 4 obiective pe care comunitatea și le poate asuma, pentru a veni în sprijinul nevoilor educaționale ale copiilor din medii defavorizate.

Sprijinirea inițiativelor ce încurajează accesul la educație – 3,5% din impozitul pe venit

Dincolo de cele necesare traiului, respectiv haine, mâncare, condiții decente de viață, copiii din medii defavorizate au nevoie de sprijin în parcursul lor educațional, pentru a pune bazele unui viitor mai sigur.

Prea des, consecințele sărăciei afectează ceea ce pot face copiii din punct de vedere academic. Cu toate acestea, există încă speranță. Speranța constă în ceea ce poate face comunitatea pentru a-i dota pe copii cu cele necesare pentru a recupera decalajul, a avansa și a reuși în viață.

Ca membru al comunității, orice contribuabil poate susține îndeplinirea acestui obiectiv, redirecționând 3,5% din impozitul pe profit către organizațiile ce sprijina accesul la educatie al copiilor din medii vulnerabile.

Conectarea și validarea în școală

Parcursul școlar se bazează, printre altele, pe relații și pe validare. Construirea de relații sociale este adesea un principiu trecut cu vederea, atunci când se elaborează strategii de întrajutorare a copiilor care trăiesc în sărăcie.

Cu toate acestea, stabilirea de relații este un pas esențial al procesului educațional. Copiii se conectează și construiesc relații cu persoane, înainte de a se conecta cu instituția în sine. Relațiile durabile și semnificative cu cel puțin un adult implicat din școală pot reprezenta piatra de temelie a parcursului său academic.

Mână în mână cu sentimentul de conectare este validarea. După ce a fost stabilită o relație, atenția se mută la a crede. Profesorii dedicați cred în șansa copiilor din medii defavorizate de a avea succes, recunosc provocările pe care aceștia le întâmpină și îi sprijină pentru a reuși.

Adaptarea modelului de instruire pentru a capta interesul pe parcursul procesului de predare și învățare

Copiii care trăiesc în medii defavorizate se pot confrunta cu dificultăți în ceea ce privește limbajul, cititul, scrisul și abilitățile matematice. Însă programa nu ține adesea cont de aceste nevoi.

De aceea, încorporarea strategiilor și a practicilor adaptate, care sprijină progresul și performanța, este importantă pentru a stimula procesul de învățare. Dacă vor fi instruiți în funcție de punctele lor forte, copiii din medii defavorizate vor avea performanțe și vor stăpâni mai ușor conținutul predat. 

Apoi, dacă sunt îngrijiți și se crede în ei, copiii vor fi pregătiți să aibă succes la școală, în viață și în carieră și vor învăța să facă față provocărilor și să aibă o perspectivă mai clară asupra a ceea ce pot realiza.

Promovarea importanței modelelor de viață 

O mare parte a învățării în copilărie se face prin observare și imitație. Persoanele pe care le admiră copiii contribuie la conturarea modului în care aceștia se comportă în relațiile lor și în luarea deciziilor.

De multe ori, copiii din medii defavorizate cresc în comunități în care nu există medici, avocați, antreprenori, profesori, contabili sau persoane cu profesii care necesită abilități și cunoștințe mai avansate. Astfel, de multe ori, copiii nu au posibilitatea de a găsi un model în persoanele din jur.

În acest context, școala reprezintă singurul reper al copiilor. Ceea ce se întâmplă în școală determină, cel mai frecvent, succesul sau eșecul acestor viitori adulți. 

Profesorii sunt, în mod tradițional, văzuți ca modele primare. Angajamentul lor stabilește un standard pentru copii, insuflându-le în mod subtil valorile și abilitățile de viață legate de gestionarea timpului și de responsabilitate.

Învățându-i pe elevi să fie respectuoși cu toată lumea, fără excepție, se promovează o cultură a incluziunii și a aprecierii tuturor contribuțiilor, indiferent de rol. 

Totodată, profesorii care sunt pasionați de materiile pe care le predau pot stârni un sentiment similar în rândul elevilor, ceea ce duce la o mai mare implicare și performanță.

Așadar, copiii care trăiesc în sărăcie se confruntă cu provocări și circumstanțe care îngreunează înțelegerea și învățarea, însă, cu instrumentele potrivite din partea comunității și a școlii, aceștia pot valorifica oportunitățile, pentru a reuși în viață.

Sursa foto: freepik.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *