Stadioanele pe care se vor juca meciurile de la Campionatul European de fotbal 2024

Stadioanele pe care se vor juca meciurile de la Campionatul European de fotbal 2024

Pe 27 septembrie 2018, la sediul Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) de la Nyon (Elveția), Germania era desemnată drept organizatoare a Campionatului European de fotbal 2024 în dauna Turciei, singura contracandidată a nemților. După ce reprezentanții celor două țări și-au prezentat proiectele, membrii Comitetului Executiv al UEFA au votat, iar Germania a câștigat cu 12 voturi la 4. Pentru prima dată în istorie, cerințele privind ofertele stabilite de către forul fotbalului european conțineau și o serie de criterii specifice referitoare la respectarea drepturilor omului, pe baza principiilor și convențiilor ONU.

Astfel, în vara anului viitor, timp de o lună 14 iunie-14 iulie, polul fotbalului european se va muta în țara lui Gerd Müller, Franz Beckanbauer și Lothar Matthäus pentru cea de-a 16- ediție a turneului final, care va reuni cele mai bune 24 de echipe naționale de pe Bătrânul Continent. Partidele de la Euro 2024 vor fi găzduite de 10 stadioane din 10 orașe, iar în cele ce urmează îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre aceste arene ultramoderne.

24 de echipe naționale pentru un trofeu

Preliminariile pentru Campionatul European de fotbal Euro 2024 se apropie de final. În luna noiembrie sunt programate ultimele meciuri în urma cărora vor fi stabilite toate echipele calificate direct la turneul final din Germania. Până în momentul de față opt reprezentative și-au asigurat matematic calificarea la competiția care va fi găzduită anul viitor de Germania, relatează site-ul oficial UEFA. Este vorba despre Franța, Portugalia, Belgia, Spania, Scoția, Turcia, Austria și Anglia, acestora adăugându-se Germania, care este calificată din oficiu în calitate de organizatoare.

Actuala campanie de calificare a început pe 23 martie, iar la startul ei s-au aliniat 53 de echipe naționale, care au fost repartizate în 10 grupe. Șapte dintre acestea conțin câte cinci echipe, iar celelalte trei grupe sunt alcătuite din câte șase echipe. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica direct la Euro 2024, iar alte trei reprezentative îşi vor obține biletele pentru turneul final în urma „play-off”-urilor Ligii Naţiunilor, care se vor disputa în luna martie 2024.

Sistemul de desfășurare al Euro 2024

Așadar, după meciurile din play-off-ul Ligii Națiunilor de la sfârșitul lunii martie 2024 vom cunoaște toate cele 24 echipe care vor participa la Euro 2024. Acestea vor fi împărțite în șase grupe de câte patru. Ocupantele primelor două locuri în fiecare grupă de la turneul final se vor califica mai departe în faza optimilor de finală. Acestora li se vor alătura cele mai bune patru reprezentative care se vor clasa pe locul al treilea, în funcție de punctaj și de golaveraj. Tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor turneului final și a „țintarului” meciurilor va avea loc în ziua de 2 decembrie, la Hamburg.

Euro 2024 va fi cel de-al treilea turneu final care va avea acest sistem de desfășurare și, foarte probabil, și ultimul. Diriguitorii UEFA iau în calcul ca la ediția din 2028, care va avea loc în Marea Britanie și Irlanda, să participe 32 de echipe naționale, adică de două ori mai multe față de Euro 2012, care a fost găzduit de Polonia și Ucraina.

Cum se descurcă „tricolorii” în preliminarii

Naționala României face parte din grupa I, alături de Elveția Israel, Kosovo, Belarus și Andorra. În acest moment, „tricolorii” ocupă primul loc, având mari șanse de a se califica din nou la Euro după o pauză de opt ani. În ultima partidă, disputată pe 15 octombrie, România s-a impus fără probleme pe teren propriu în fața Andorrei, cu scorul de 4-0, și a urcat pe prima poziție în clasamentul grupei, profitând și de pasul greșit făcut de Elveția, 3-3 „acasă” cu Belarus. Pentru a încheia preliminariile pe primul loc, naționala pregătită de Edi Iordănescu trebuie să câștige ambele meciuri rămase de disputat, cele cu Israel, în deplasare, și cu Elveția, pe teren propriu.

Ultima prezență a României la Europene datează din 2016. La turneul găzduit de Franța, selecționata antrenată atunci de Anghel Iordănescu a obținut un singur punct într-o grupă cu reprezentativa țării gazdă, Elveția și Albania, fiind eliminată încă din faza grupelor.

10 stadioane în 10 orașe

Partidele de la Euro 2024 se vor disputa pe zece stadioane din zece mari orașe din Germania

Germania nu se află la primul turneu important de fotbal pe care îl găzduiește. Ultima mare competiţie de fotbal care s-a desfășurat în această țară a fost Campionatul Mondial din 2006. Acum, însă, va fi pentru prima dată când nemții vor fi gazdele unui Campionat European ca țară unificată. Ultimul turneu final continental care s-a desfășurat pe actualul teritoriu german a fost cel din 1988, în Germania de Vest.

Partidele de la Euro 2024 se vor disputa pe zece stadioane din zece mari orașe din Germania, nouă dintre acestea găzduind meciuri și la acea Cupă Mondială. Acestea sunt Berlin, Köln, München, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart și Düsseldorf. Singura noutate față de mondialul din urmă cu 17 ani este Düsseldorf, însă acest oraș a mai organizat partide la Cupa Mondială din 1974 și la Euro 1988. În schimb, trei orașe care au găzduit meciuri la CM 2006, Hanovra, Nürnberg și Kaiserslautern, nu se află pe harta Euro 2024.

Zona din Germania cu cel mai mare număr de orașe-gazdă la Campionatul European de anul viitor este Regiunea metropolitană Rin-Ruhr din statul Renania de Nord-Westfalia, cu patru dintre cele zece orașe: Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen și Köln.

Orașele și stadioanele de la Euro 2024

Olympia Stadion” – Berlin

Olympia Stadion” – Berlin
Capacitate: 70.000 de locuri
Echipă gazdă: Hertha Berlin
Euro 2024: 3 meciuri din faza grupelor, unul din „optimi”, unul din „sferturi” și finala din 14 iulie

Este cel mai mare dintre stadioanele de pe harta Euro 2024, potrivit site-ului oficial UEFA. A mai găzduit finala CM 2006, dintre Italia și Franța, și finala Ligii Campionilor din 2015, dintre FC Barcelona și Juventus.

Köln Stadion” – Köln

Köln Stadion” – Köln
Capacitate: 47.000 de locuri
Echipă gazdă: FC Köln
Euro 2024: patru meciuri din faza grupelor și un meci din „optimi”

Arena din Köln a fost reconstruit pentru partidele de la Cupa Mondială din 2006, iar din 2010 a fost găzduiește în mod regulat meciuri de fotbal american, hochei pe gheață și concerte muzicale. În 2020, în timpul pandemiei, stadionul a găzduit partidele din „Final 8”-ul Europa League.

BVB Stadion” – Dortmund

BVB Stadion” – Dortmund
Capacitate: 66.000 de locuri
Echipa gazdă: Borussia Dortmund
Euro 2024: patru meciuri din faza grupelor, un meci din „optimi” și o semifinală

Este una dintre cele mai renumite arene din lume datorită celebrei tribune „Zidul galben”. Capacitatea totală este de 80.000 de locuri, însă la partidele organizate sub egida UEFA aceasta este redusă la 66.000. Stadionul a găzduit finala Cupei UEFA 2001 Liverpool-Deportivo Alavés.

Düsseldorf Arena” – Düsseldorf

Düsseldorf Arena” – Düsseldorf
Capacitate: 47.000 de locuri
Echipa gazdă: Fortuna Düsseldorf
Euro 2024: trei meciuri din faza grupelor, un meci din „optimi” și un meci din „sferturi”

Casa celor de la Fortuna este una dintre cele mai mici arene de pe harta Euro 2024 și, totodată, singurul stadion care nu a organizat meciuri la Cupa Mondială din 2006. De asemenea, această arenă a găzduit partide la ediția din 1988 a turneului final al Campionatului European.

Frankfurt Arena” – Frankfurt

Frankfurt Arena” – Frankfurt
Capacitate: 46.000 de locuri
Echipa gazdă: Eintracht Frankfurt
Euro 2024: patru partide din faza grupelor și un meci din „optimi”

Stadionul celor de la Eintracht a fost construit în urmă cu aproape un secol, mai exact în 1925, și a găzduit mai multe partide de la turnee importante, precum Euro 1988 și Campionatul Mondial din 2006. 

AufSchalke Arena” – Gelsenkirchen

AufSchalke Arena” – Gelsenkirchen
Capacitate: 50.000 de locuri
Echipa gazdă: Schalke 04
Euro 2024: trei partide din faza grupelor și un meci din „optimi”

Stadionul din Gelsenkirchen a fost inaugurat în august 2001 și este casa celor de la Schalke 04. Arena dispune de acoperiș și suprafață de joc retractabile. La CM 2006, pe acest stadion s-a jucat sfertul de finală dintre Anglia și Portugalia, în care Cristiano Ronaldo a oferit un moment memorabil.

Volksparkstadion” – Hamburg

Volksparkstadion” – Hamburg
Capacitate: 50.000 de locuri
Echipa gazdă: Hamburger SV
Euro 2024: patru meciuri din faza grupelor și un meci din „sferturi”

A fost inaugurat în 1953, însă a primit o modernizare semnificativă în anul 2000. Aici s-au disputat meciuri de la Euro 1988 și de la Cupele Mondiale din 1974 și 2006. De asemenea, aici a avut loc finala Europa League din 2010 dintre Atletico Madrid și Fulham.

RB Leipzig Stadion” – Leipzig

RB Leipzig Stadion” – Leipzig
Capacitate: 42.000 de locuri
Echipa gazdă: RB Leipzig
Euro 2024: trei partide din faza grupelor și un meci din „optimi”

Stadionul din Leipzig a fost reconstruit pe locul vechii arene „Zentral Stadion”, care a fost cel mai mare stadion din fosta RDG. Inaugurat în anul 2004, arena dispune de un acoperiș retractabil de ultimă generație. A mai organizat până acum partide de la Cupa Mondială din 2006.

Münich Football Arena” – München

Münich Football Arena” – München
Capacitate: 67.000 de locuri
Echipa gazdă: Bayern München
Euro 2024: patru meciuri din faza grupelor, un meci din „optimi” și o semifinală

Arena celor de la Bayern München și TSV 1860 München a fost inaugurată în 2005 și a mai găzduit până acum meciuri de la Cupa Mondială din 2006, finala UEFA Champions League din 2012 Bayern-Chelsea și meciuri de la Euro 2020, inclusiv „sfertul” Italia – Belgia 2-1.

Stuttgart Arena” – Stuttgart

Stuttgart Arena” – Stuttgart
Capacitate: 54.000 de locuri
Echipa gazdă: VfB Stuttgart
Euro 2024: patru meciuri din faza grupelor și un meci din „sferturi”

Arena celor de la Stuttgart  a fost renovată și modernizată în mai multe rânduri de când a fost construită în 1993. Aceasta a mai organizat în trecut meciuri importante de la Cupele Mondiale din 1974 și 2006, precum și de la Campionatul European din 1988.

Foto: Shutterstock.com/ 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *