„Stare de criză gravă” în Cipru, din cauza migrației. Președintele Christodoulides cere UE să ia măsuri pentru stoparea valului de refugiați sirieni

„Stare de criză gravă” în Cipru, din cauza migrației. Președintele Christodoulides cere UE să ia măsuri pentru stoparea valului de refugiați sirieni

Numărul tot mai mare de migranți care sosesc în Cipru a făcut ca această țară să intre într-o “stare de gravă criză”, a declarat miercuri, 3 aprilie, președintele Nikos Christodoulides, care a cerut Uniunii Europene să intervină și să oprească valul recent de refugiați, în mare parte sirieni, care vin din Liban, informează Politico.

Peste 2.000 de oameni au sosit în Cipru, pe cale maritimă, în primele trei luni ale anului 2024, față de doar 78 în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor guvernului cipriot.

Christodoulides a cerut ca ajutorul UE pentru Liban să fie condiționat de blocarea de către Beirut a plecărilor de migranți.

“UE oferă Libanului un ajutor financiar semnificativ atât pentru nevoile țării, cât și pentru găzduirea migranților sirieni, și i-am cerut chiar președintei (Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, n.r.) să contacteze autoritățile libaneze”, a declarat Christodoulides, adăugând că acest ajutor financiar nu mai poate fi dat Libanului dacă fluxurile de migranți continuă.

Escaladarea militară de la granița libanezo-israeliană a făcut ca autoritățile de la Beirut să se concentreze mai puțin pe stoparea migrației în ultimele luni, potrivit ministerului cipriot de interne.

Libanul găzduieşte zeci de mii de refugiaţi sirieni.

Două ambarcațiuni cu 263 de migranți au ajuns marți seară în Cipru. Conform autorităților locale, numărul refugiaților care au sosit în țară, începând de duminică, a ajuns la un total de 761.

Insula mediteraneană, cu o populație de 1,2 milioane de locuitori, este cea mai apropiată țară membră a UE de Liban. Ambarcațiunile sosesc în diferite părți ale insulei, transportând în principal bărbați sirieni solicitanți de azil, potrivit autorităților cipriote. Călătoria pe mare din Liban sau Siria până în Cipru durează aproximativ 10 ore.

Migrația este unul dintre principalele subiecte aflate pe agenda cipriotă înaintea alegerilor europarlamentare. Sondajele arată că partidul de extremă dreapta ELAM a urcat pe locul al treilea în preferințele votanților.

Cipru dorește ca UE să desemneze anumite părți din Siria ca fiind sigure pentru întoarcerea migranților. Austria, Suedia și Danemarca fac, de asemenea, presiuni asupra UE în direcția unor politici mai dure în materie de migrație. Austria face echipă cu Danemarca pentru a convinge UE să înceapă să ia în considerare trimiterea migranților înapoi în Siria, un act ilegal în interiorul blocului comunitar în prezent.

Christodoulides se va întâlni cu Von der Leyen duminică, la Atena, în marja conferinței partidului grec de guvernământ Noua Democrație.

Traficanţii “le dau doar o busolă, mâncare şi apă pentru o zi şi ei pornesc”

Anterior în cursul zilei de miercuri, ministrul de Interne, Constantinos Ioannou, avertizase că posibilitățile Ciprului de a-i primi pe noii sosiţi au ajuns la limită.

“Situaţia se înrăutăţeşte progresiv şi în ultimele zile am experimentat în esenţă un atac de bărci putrezite şi de refugiaţi care îşi pun viaţa în pericol”, a declarat Ioannou, citat de Reuters și Agerpres.

“Toate indiciile arată că vor continua”, a spus ministrul cipriot, la postul public de radio, despre creşterea sosirilor.

Traficanţii “le dau doar o busolă setată la 285 de grade, mâncare şi apă pentru o zi şi ei pornesc”, a adăugat Ioannou.

Pe baza interviurilor cu refugiaţii, traficanţii percep 3.000 de dolari pentru o deplasare spre Cipru, comparativ cu 7.000 de dolari pentru Italia.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *