Startup-ul din spatele primului transplant de rinichi de porc la om vrea să se îndrepte acum spre modificarea genetică a inimilor și ficatului

Startup-ul din spatele primului transplant de rinichi de porc la om vrea să se îndrepte acum spre modificarea genetică a inimilor și ficatului

Startup-ul biotehnologic eGenesis a dezvoltat un rinichi modificat genetic care a fost transplantat cu succes la un pacient viu săptămâna trecută. CEO-ul său spune că compania abia acum începe munca.

Un rinichi de porc modificat genetic a fost deja transplantat unui pacient om

Joia trecută, chirurgii de la Spitalul General din Massachusetts au anunțat că, pentru prima dată, un pacient uman viu a primit un transplant de rinichi de la un porc.

Această descoperire științifică reprezintă speranța pentru zecile de oameni care mor în fiecare zi în așteptarea unui transplant de organe, a declarat directorul de transplant al spitalului, Joren Masden, la o conferință de presă după anunț.

„Visul cercetătorilor din domeniul transplanturilor – Sfântul Graal – a fost să folosească organe de porc pentru a suplimenta organele umane pentru a rezolva problema penuriei de organe”, a spus el.

Rinichiul a fost dezvoltat de startup-ul eGenesis din Massachusetts, care lucrează la editarea genelor de organe porcine, astfel încât acestea să poată fi transplantate în siguranță la oameni timp de aproape un deceniu.

Oamenii de știință vor acum să modifice genetic inimile și ficatul

Dar CEO-ul Mike Curtis a declarat pentru Forbes că piatra de hotar din această săptămână este doar începutul. Compania sa, care a strâns până în prezent 291 de milioane de dolari, își propune să introducă tehnologia sa de editare genetică pentru transplanturi de rinichi, ficat și inimă în studii clinice în următorii doi ani, pe o piață care se estimează a fi în jur de 15 miliarde de dolari, anunță Forbes.

În prezent, în Statele Unite sunt peste 100.000 de oameni pe listele de așteptare pentru transplant, dar mai puțin de jumătate dintre aceștia vor primi un transplant într-un anumit an, din cauza disponibilității limitate a organelor donatoare.

De zeci de ani, oamenii de știință au crezut că organele animale ar putea ajuta unii pacienți, chiar dacă sunt doar o modalitate de a menține oamenii în viață suficient de mult pentru a primi un organ uman.

Porcii sunt candidatul ideal pentru a furniza organe donatoare, deoarece cresc rapid și organele lor au dimensiuni și funcționalități similare în comparație cu oamenii.

Una dintre cele mai mari provocări ale unui transplant animal-uman este asigurarea faptului că corpul persoanei care primește transplantul nu respinge complet organul animal.

Aceasta este deja o problemă cu rinichii donați de oameni, iar scepticii au spus că numărul de diferențe dintre porci și oameni ar face imposibil un astfel de transplant. Aici intervine editarea genelor.

Pentru operația de săptămâna trecută, a explicat Curtis, a fost necesar să se modifice genetic rinichiul porcului donator cu șapte gene umane diferite, să se elimine trei gene de porc și 59 de părți suplimentare de ADN.

Aceste modificări se asigură că rinichiul nu va fi atacat de propriul sistem imunitar al pacientului până la punctul de respingere, deși medicamentele imunosupresoare sunt necesare la fel ca în cazul organelor umane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *