Studiu alarmant! Majoritatea ţărilor nu vor putea menţine nivelul actual de populaţie din cauza scăderii fertilităţii

Studiu alarmant! Majoritatea ţărilor nu vor putea menţine nivelul actual de populaţie din cauza scăderii fertilităţii

Ratele de fertilitate din aproape toate țările vor fi prea scăzute pentru a susține nivelul populației până la sfârșitul secolului, iar majoritatea născuților vii din lume vor avea loc în țări mai sărace, potrivit unui studiu publicat miercuri.

 

Ce spun cercetătorii

 

„Tendința va duce la o divizare „baby boom” și „baby bust” în întreaga lume, boom-ul concentrat în țările cu venituri mici, care sunt mai susceptibile la instabilitate economică și politică”, a declarat cercetătorul principal Stein Emil Vollset de la Institutul pentru metrica sănătății  și Evaluare (IHME) de la Universitatea din Washington din Seattle, într-un comunicat citat de Reuters.

Studiul raportat în The Lancet prevede că 155 din 204 țări și teritorii din întreaga lume, sau 76%, vor avea rate de fertilitate sub nivelurile de înlocuire a populației până în 2050. Până în 2100, se așteaptă să crească la 198, sau 97%, au estimat cercetătorii.

Prognozele se bazează pe anchete, recensăminte și alte surse de date colectate din 1950 până în 2021, ca parte a studiului global privind povara bolilor, leziunilor și factorilor de risc.

„Peste trei sferturi dintre născuții vii vor avea loc în țările cu venituri mici și medii până la sfârșitul secolului, mai mult de jumătate având loc în Africa subsahariană”, au spus cercetătorii.

Rata globală de fertilitate – numărul mediu de nașteri pe femeie – a scăzut de la aproximativ 5 copii în 1950 la 2,2 în 2021, arată datele.

Până în 2021, 110 țări și teritorii (54%) aveau rate sub nivelul de înlocuire a populației de 2,1 copii per femeie.

 

Tendință deosebit de îngrijorătoare

 

Studiul evidențiază o tendință deosebit de îngrijorătoare pentru țări precum Coreea de Sud și Serbia, unde rata fertilității este mai mică de 1,1 copil per femeie, expunându-le la provocările unei forțe de muncă în scădere.

Multe dintre țările cu cele mai multe resurse limitate „se vor lupta cu cum să susțină cea mai tânără, cu cea mai rapidă creștere a populației de pe planetă, în unele dintre cele mai instabile din punct de vedere politic și economic, stresate de căldură și stresate de sistemul de sănătate de pe pământ”, menționează Vollset.

În timp ce scăderea ratelor de fertilitate în țările cu venituri mari reflectă mai multe oportunități de educație și angajare pentru femei, cercetătorii au spus că tendința semnalează o nevoie urgentă de îmbunătățire a accesului la contracepție modernă și la educația feminină în alte regiuni.

În plus, „odată ce populația aproape în fiecare țară se micșorează, dependența de imigrația deschisă va deveni necesară pentru a susține creșterea economică”, a declarat Natalia Bhattacharjee de la IHME, coautor al raportului, într-un comunicat.

Autorii au remarcat că previziunile au fost limitate de cantitatea și calitatea datelor anterioare, în special pentru perioada de pandemie COVID-19 2020-2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *