SUA au trecut prin cea mai călduroasă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Efectele, văzute la Marile Lacuri

SUA au trecut prin cea mai călduroasă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Efectele, văzute la Marile Lacuri

Statele Unite ale Americii au trecut prin cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice, având o temperatură medie de 3,1 grade Celsius, a anunţat vineri Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), citată de Agerpres.

Această “căldură persistentă” a provocat o “scădere continuă a stratului de gheaţă” din Marile Lacuri din nordul Statelor Unite, “care a atins un minim istoric” la mijlocul lunii februarie, a spus NOAA.

Un incendiu, Smokehouse Creek, a izbucnit în Texas în februarie şi a cuprins peste 430.000 de hectare, devenind cel mai mare incendiu din istoria acestui stat sudic.

Luna trecută s-a clasat pe locul trei în topul celor mai calde luni februarie din Statele Unite, conform datelor NOAA care datează de 130 de ani.

Recorduri atinse și în Europa

Nu doar iarna din Statele Unite a fost cea mai călduroasă, ci și ea din Europa. Luna februarie 2024 a fost cea mai călduroasa lună înregistrată până acum și, totodată, cea de-a noua lună consecutivă care stabileşte un astfel de record global de temperaturi.

În ultimul său buletin lunar, observatorul european a publicat o nouă serie de cifre care arată noua realitate climatologică: cu o temperatură medie a aerului de 13,54°C, luna februarie a fost cu 1,77°C peste temperatura medie a lunii februarie din perioada 1850-1900, scrie AFP. 

De asemenea, aceasta este cu 0,12°C mai mare decât precedentul record pentru un februarie, care datează din 2016.

Timp de patru zile, între 8 şi 11 februarie, temperaturile au depăşit chiar şi cu 2°C nivelurile preindustriale – ceea ce nu înseamnă însă că a fost atinsă limita superioară a Acordului de la Paris, calculată ca medie pe mai multe decenii

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *