SUA își schimbă politica față de CPI și va începe să îi transfere informații despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina

SUA își schimbă politica față de CPI și va începe să îi transfere informații despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina

Preşedintele Joe Biden a însărcinat guvernul american să înceapă să transmită Curţii Penale Internaţionale (CPI) informaţii despre crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina, a declarat joi, 27 iulie, pentru agenţia spaniolă de presă EFE, un responsabil de la Washington, potrivit Agerpres.

Oficialul citat a precizat că Biden a luat această decizie în ultimele zile şi ea a fost comunicată Congresului, unde atât congresmani democraţi, cât şi republicani fac presiuni ca Rusia să dea socoteală pentru crimele comise în Ucraina.

De când a început invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, serviciile de informaţii ale SUA au cules informaţii despre diferite feluri de atrocităţi, dar până în prezent au transmis astfel de date numai procurorilor ucraineni, nu şi către CPI.

Întrebat de EFE, un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să ofere detalii concrete despre cum ar urma guvernul american să colaboreze în această chestiune cu instanța cu de la Haga.

În schimb, respectivul purtător de cuvânt a reiterat faptul că preşedintele Biden consideră că aceia care au comis crime de război în Ucraina trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

Decizia lui Biden marchează o schimbare în politica SUA faţă de Curtea Penală Internațională, instanţă din care Statele Unite au refuzat să facă parte şi pe care administraţiile americane succesive au criticat-o în urma investigaţiilor deschise de CPI pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise de trupele SUA în Irak sau Afganistan. Washingtonul a respins orice colaborare în cadrul acestor investigații.

La cererea a aproximativ 40 de ţări, CPI a deschis în martie 2022 o investigaţie asupra crimelor de război şi împotriva umanităţii comise în Ucraina de oricare dintre cele două tabere.

Totuşi, CPI are o capacitate limitată de a judeca crimele comise în Ucraina, întrucât nici Kievul şi nici Moscova, la fel ca și SUA, nu au ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curţii de la Haga.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *