SUA pun sub sancțiuni un operator aerian din Irak, după ce a transportat „luptători, arme și bani” pentru Iran. Legătura cu o cunoscută companie aviatică din România

SUA pun sub sancțiuni un operator aerian din Irak, după ce a transportat „luptători, arme și bani” pentru Iran. Legătura cu o cunoscută companie aviatică din România

Statele Unite au inclus pe lista de sancțiuni compania aviatică Fly Baghdad din Irak și pe proprietarul și directorul său executiv, omul de afaceri Basheer Al-Shabbani, pentru „furnizarea de asistență” Gardienilor Revoluției, trupele de elită din Iran, și grupurilor sale din Irak, Siria și Liban, scrie portalul Ch-aviation.com.

Acțiunea afectează direct operatorul român Dan Air, care anunțase în decembrie că va face zboruri pentru Fly Baghdad în Europa. „Nu putem ignora sancțiunile internaționale. Analizăm și decidem asupra următorilor pași care trebuie făcuți în această situație specială”, a declarat Matt Ian David, directorul executiv al Dan Air, conform sursei citate.

Operațiuni pentru Gardienii Revoluției și Hezbollah

„Timp de mai mulți ani, compania aeriană irakiană Fly Baghdad a sprijinit operațiunile IRGC-QF (Gardienii Revoluției – n.r.) și ale reprezentanților săi prin livrarea de materiale și personal în întreaga regiune. Zborurile Fly Baghdad au livrat transporturi de arme la Damasc, în Siria, pentru a fi transferate membrilor IRGC-QF și milițiilor aliate cu Iranul pe teren în Siria, inclusiv Garda Republicană Arabă Siriană, Hezbollahul libanez, Kata’ib Hezbollah (din Irak – n.r.) și Brigada Abu al-Fadl al-Abbas, afiliată la KH”, a anunțat Oficiul pentru Controlul Activelor Străine, o agenție din cadrul Trezoreriei SUA.

Din 2019, Gardienii Revoluției au fost incluși de Statele Unite pe lista organizațiilor teroriste.

Fly Baghdad a transportat „luptători, arme și bani”

OFAC susține că Fly Baghdad a transportat „luptători, arme și bani” către Siria și Liban în numele Kata’ib Hizballah, una dintre principalele miliții aliate cu Iranul din Irak.

De asemenea, compania ar fi transportat luptători pentru antrenamente în Liban, alături de compania aeriană irakiană Al Naser Wings Airlines, între timp dispărută.

Miliția irakiană ar fi folosit, de asemenea, aeronavele Fly Baghdad pentru a transfera „saci cu valută americană și arme fabricate în SUA obținute prin colectare pe câmpul de luptă”.

Agenția americană a declarat că această companie aeriană a participat, de asemenea, la transportul luptătorilor irakieni după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului pentru a ajuta milițiile afiliate Iranului.

În martie se termină leasingul

Autoritățile americane se referă în special la două aeronave Boeing ale companiei. Aceasta mai operează alte patru avioane Boeing B737-800s și trei Boeing B737-900ER, care sunt închiriate.

Trezoreria americană a dat termen companiilor care închiriază avioanele către Fly Baghdad până pe 22 martie 2024 să înceteze contractele.

Fly Baghdad a condamnat acțiunea Trezoreriei, afirmând că este surprinsă de aceasta și că „nu este bazată pe nicio dovadă materială sau morală”.

Dan Air bătuse palma cu Fly Baghdad

În luna decembrie, compania românească Dan Air anunța public că va zbura, în baza unui parteneriat cu Fly Baghdad, pe toate cursele dintre Irak și Europa, pe o perioadă de doi ani.

Rutele anunțate erau:

Bagdad-Berlin
Berlin-Erbil
Erbil-Dusseldorf
Dusseldorf-Erbil
Erbil-Berlin
Berlin-Bagdad
Bagdad-Dusseldorf
Erbil-Copenhaga
Copenhaga-Erbil
Dusseldorf-Bagdad

„Practic, noi, în calitate de partener, vom ajuta compania Fly Baghdad în transportul pasagerilor către destinațiile din Europa unde compania din Irak nu are în prezent dreptul să zboare”, anunța atunci Matt Ian David – directorul executiv al Dan Air.

Scandal privind cursele de la Brașov

Anul trecut, compania s-a aflat în cadrul unui război al declarațiilor cu autoritățile: inițial a anunțat lansarea de zboruri de pe aeroportul de la Brașov, proaspăt inaugurat, pentru ca ulterior să mute zborurile în Bacău.

Dan Air acuza atunci ROMATSA – autoritatea aeronautică română – că nu a dorit să extindă orarul de funcționare.

Societatea a luat decizia mutării curselor după repetate incidente care au dus la întârzieri și aterizări pe alte aeroporturi.

Foto: Shutterstock.com

Cine deține compania

Compania a fost înființată în anul 2017 de către Dan Iuhas, care deține 100% din capital.

Inițial se numea Just Air și efectua zboruri pentru alte companii, dar din 2021 a fost redenumită și a început zboruri regulate sub propria marcă.

Conform site-ului propriu, compania efectuează zboruri din Bacău către Bruxelles, Dublin, Bologna, Roma, Torino, Bergamo, Catania, Madrid, Barcelona, Liverpool și Londra.

Foto: Facebook / Fly Bagdad

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *