SUA și alte țări iau în calcul să permită folosirea dronelor controlate de Inteligența Artificială, care vor decide autonom uciderea oamenilor

SUA și alte țări iau în calcul să permită folosirea dronelor controlate de Inteligența Artificială, care vor decide autonom uciderea oamenilor

Îngrijorate de riscurile roboților ucigași, unele țări doresc să impună noi constrângeri legale, dar SUA și alte mari puteri, inclusiv Rusia, se opun unui astfel de demers, scrie The New York Times.

Folosirea dronelor controlate de Inteligență Artificială, care pot lua decizii autonome cu privire la uciderea oamenilor într-un conflict, este tot mai aproape de realitate, potrivit The New York Times.

Armele autonome letale, care pot selecta ținte cu ajutorul Inteligenței Artificiale, sunt în curs de dezvoltare în mai multe țări, precum SUA, China și Israel.

Utilizarea așa-numiților „roboți ucigași” ar marca o evoluție îngrijorătoare, spun criticii, încredințând decizii de viață și de moarte pe câmpul de luptă unor mașini, fără intervenția omului.

Mai multe guverne fac lobby la ONU pentru o rezoluție obligatorie care să restricționeze utilizarea dronelor ucigașe cu Inteligență Artificială, dar SUA și alte țări, inclusiv Rusia, se opun unei astfel de măsuri, favorizând în schimb o rezoluție fără caracter obligatoriu.

„Acesta este cu adevărat unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune pentru omenire”, a declarat pentru cotidianul american Alexander Kmentt, negociatorul șef al Austriei pe această temă.

„Definirea rolului ființelor umane în utilizarea forței este o problemă de securitate absolut fundamentală, o problemă juridică și o problemă etică”, a spus acesta.

Potrivit New York Times, Pentagonul lucrează în prezent la desfășurarea unor roiuri de mii de drone, controlate cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Într-un discurs din august, adjuncta secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, a declarat că o tehnologie precum roiurile de drone controlate de Inteligența Artificială ar permite SUA să contrabalanseze avantajul numeric al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) în materie de arme și de oameni.

„Vom contracara masa PLA cu propria noastră masă, dar a noastră va fi mai greu de planificat, mai greu de lovit, mai greu de învins”, a spus ea, potrivit Reuters.

Politica Pentagonului interzice utilizarea oricărei noi arme autonome sau chiar dezvoltarea acestora, dacă ele nu au fost aprobate de înalți oficiali ai Departamentului Apărării. Astfel de arme trebuie să fie utilizate într-o zonă geografică definită, pentru perioade limitate.

Iar dacă armele sunt controlate de Inteligența Artificială, personalul militar trebuie să păstreze „capacitatea de a dezactiva sistemele desfășurate care demonstrează un comportament neintenționat”.

Cel puțin la început, va fi nevoie de aprobarea umană înainte de a se întreprinde o acțiune letală, au spus generalii Forțelor Aeriene în diverse interviuri.

Dar Frank Kendall, secretarul Forțelor Aeriene, a declarat că dronele vor trebui în cele din urmă să aibă puterea de a întreprinde acțiuni letale autonome, rămânând în același timp sub supraveghere umană în ceea ce privește modul în care sunt desfășurate.

El a subliniat că acest lucru ar putea face diferența dintre înfrângere și victorie pe câmpul de luptă.

„Nu cred că oamenii cu care ne-am confrunta ar face acest lucru și le-ar oferi un avantaj uriaș dacă ne-am impune această limitare”, a sus el.

Thomas X. Hammes, un ofițer de marină în retragere, care este acum cercetător la Universitatea Națională de Apărare a Pentagonului, a declarat într-un interviu și într-un eseu recent publicat de think-tank-ul Atlantic Council că este un „imperativ moral ca Statele Unite și alte națiuni democratice” să construiască și să utilizeze arme autonome.

El a argumentat că „dacă nu se va reuși acest lucru într-un conflict convențional major, se vor înregistra mulți morți, atât militari, cât și civili, și, potențial, pierderea conflictului”.

Unii susținători ai controlului armelor și diplomați nu sunt de acord, susținând că armele letale controlate de Inteligența Artificială vor transforma natura luptei, prin eliminarea rolului moral direct pe care oamenii îl joacă în deciziile de a lua o viață.

The New Scientist a relatat în octombrie că dronele controlate de Inteligența Artificială au fost deja desfășurate pe câmpul de luptă de către Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești, deși nu este clar dacă vreuna dintre ele a acționat și a provocat victime umane.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *