Sub pretextul îngrijorării pentru nord-coreeni, Moscova forţează ONU să nu mai monitorizeze sancțiunile impuse Phenianului. Ce urmărește, de fapt, Putin

Sub pretextul îngrijorării pentru nord-coreeni, Moscova forţează ONU să nu mai monitorizeze sancțiunile impuse Phenianului. Ce urmărește, de fapt, Putin

Rusia a impus, joi, dizolvarea sistemului de monitorizare a sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord şi a programului său nuclear, o măsură denunţată de Statele Unite şi aliaţii săi, care acuză o protecţie reciprocă pe care şi-o acordă cele două ţări, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Ceea ce Rusia a făcut astăzi în mod cinic subminează pacea şi securitatea în lume, totul pentru a promova un troc ilegal pecetluit de Moscova cu Phenianul, în special în materie de armament”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Matthew Miller. La rândul său, Ministerul sud-coreean de Externe a calificat vetoul Rusiei drept o „decizie iresponsabilă”.

Din 2006, Coreea de Nord este vizată de sancțiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU din cauza programului său nuclear, sancţiuni care au fost înăsprite de mai multe ori, în 2016 şi în 2017. Însă, începând din 2019, Rusia şi China au cerut ca aceste sancţiuni, care nu sunt prevăzute cu o dată de încheiere, să fie atenuate, pretextând situaţia umanitară a populaţiei nord-coreene.

Nereuşind să convingă cu acest argument, ruşii au luat în vizor comitetul de experţi însărcinat cu monitorizarea aplicării acestor măsuri. Acest comitet este responsabil de întocmirea rapoartelor. În pofida mai multor amânări ale votului, pentru a permite negocieri, Rusia a recurs joi la veto asupra unui proiect de rezoluţie care prelungea cu un an mandatul comitetului. Textul a primit 13 voturi pentru, dar nu și al Chinei, care s-a abținut.

Rusia împiedică investigațiile asupra importurilor de arme nord-coreene

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a justificat vetoul prin faptul că, în condiţiile actuale, comisia nu mai este necesară, deoarece se concentrează pe „chestiuni irelevante, care nu sunt proporţionale cu problemele cu care se confruntă Coreea de Nord”.

În schimb, el a propus Consiliului să reevalueze regimul de sancţiuni. „Dacă ar exista un acord pentru o reînnoire anuală a sancţiunilor, mandatul comitetului de experţi ar avea sens”, a susținut el. Această propunere este susţinută de China.

În ultimul său raport de 600 de pagini, publicat la începutul lunii martie, comitetul de experţi a subliniat că regimul de la Phenian continuă să „încalce sancţiunile Consiliului de Securitate”, în special prin dezvoltarea programului său nuclear, lansarea de rachete balistice, încălcarea sancţiunilor maritime şi a limitelor de import de petrol.

De asemenea, comitetul afirmă că a început să investigheze „rapoarte” cu privire la exporturi nord-coreene de „arme şi muniţii convenţionale” către Rusia. Aceste exporturi încalcă regimul de sancțiuni.

Dmitro Kuleba: „Rusia nu își mai ascunde utilizarea armelor nord-coreene”

„Vetoul (Rusiei, n.r.) nu este un semn al îngrijorării în legătură cu populaţia nord-coreeană sau cu eficacitatea sancţiunilor. Este vorba despre faptul că Rusiei i se dă libertatea de a încălca sancţiunile în căutarea de arme pe care să le folosească împotriva Ucrainei”, a denunţat ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward.

Acest veto „este, de fapt, o recunoaştere a vinovăţiei. Moscova nu mai ascunde cooperarea sa militară cu Coreea de Nord şi utilizarea armelor nord-coreene în războiul său împotriva Ucrainei”, a comentat pe X ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Nu poate exista nicio justificare pentru dispariţia gardienilor regimului de sancţiuni. Este ca şi cum ai distruge camerele de supraveghere pentru a nu fi prins în flagrant delict”, a deplâns ambasadorul sud-coreean Joonkook Hwang.

În august anul trecut, Rusia a blocat o altă rezoluţie, care ar fi prelungit mandatul experţilor ce formulaseră concluzii acuzatoare la adresa juntei din Mali şi a „partenerilor săi de securitate străini”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *