„Substanțe chimice veșnice” în ambalajele alimentelor, în ustensilele cu care gătim și în hainele pe care le purtăm. Sunt extrem de persistente și pot fi dăunătoare sănătății

„Substanțe chimice veșnice” în ambalajele alimentelor, în ustensilele cu care gătim și în hainele pe care le purtăm. Sunt extrem de persistente și pot fi dăunătoare sănătății

Le găsim în apa pe care o bem, în ambalajele alimentelor pe care le consumăm, în ustensilele cu care gătim, în paturile în care dormim, în hainele pe care le purtăm și chiar și în organismele noastre. Nu avem cum să evităm așa-numitele „substanțe chimice veșnice”, o gamă de substanțe artificiale de lungă durată și potențial dăunătoare care se infuzează în aproape orice mediu de pe planetă, relatează BBC.

 

Reglementări în SUA împotriva „substanțelor chimice veșnice”

 

Guvernul american a decis să introducă primele restricții naționale pentru cinci dintre aceste substanțe chimice, cunoscute drept substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), dar și limite pentru amestecurile care conțin un al șaselea compus PFAS.

În timp, spun autoritățile Statelor Unite, aceste reglementări pot preveni mii de decese și zeci de mii de boli. Comisia Europeană se pregătește și ea să interzică o serie de compuși PFAS din spuma folosită pentru combaterea incendiilor.

Unele companii au început deja să elimine treptat cele mai studiate chimicale PFAS – PFOS și PFOA. Este vorba despre substanțe periculoase pentru sistemul imunitar uman și au fost asociate cu efecte negative asupra fertilității, dezvoltării și metabolismului.

Totuși, există peste 9.000 de compuși PFAS, care au sute de utilizări. Unii dintre ei, inclusiv PFOS și PFOA, pot persista în mediu timp de decenii.

 

Substanțele sunt extrem de persistente și pot dăuna sănătății

 

Aceste substanțe chimice și-au câștigat porecla pe merit – sunt cu adevărat persistente. Nu numai că supraviețuiesc foarte mult fără să se descompună, dar au capacitatea de a se acumula în organismele vii.

Conform raportărilor, una dintre cele mai comune surse de contaminare cu PFAS este asociată cu utilizarea spumelor pentru combaterea incendiilor. Spălarea spumei poate să ducă la poluarea cu PFAS a cursurilor de apă și a solurilor din apropiere.

Substanțele chimice sunt folosite adesea și în tratamentul aplicat pentru îmbrăcămintea impermeabilă sau pentru ambalarea alimentelor, cum sunt pungile folosite pentru livrările de mâncare și cutiile de pizza, întrucât oferă rezistență în fața petelor de grăsime. În mod similar pot fi utilizate pentru tratarea covoarelor și a mobilierului moale, iar un studiu le-a depistat în 60% din lenjeria de pat și îmbrăcămintea comercializată pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *