Summitul NATO de la Vilnius începe astăzi. Ce subiecte vor domina discuțiile

Summitul NATO de la Vilnius începe astăzi. Ce subiecte vor domina discuțiile

Liderii NATO se reunesc marți, 11 iulie, în capitala Lituaniei, la summitul anual al blocului militar, unde vor încerca să depășească diviziunile cu privire drumul Ucrainei către aderarea la alianță, relatează Reuters.

Discuțiile care vor avea loc marți și miercuri la Vilnius vor fi dominate de urmările invaziei ruse în Ucraina, aliații urmând să aprobe primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Moscovei.

În ceea ce privește subiectul aderării Ucrainei, membrii NATO sunt de acord că țara nu se poate alătura alianței în timpul războiului, însă nu au fost de acord cu privire la cât de repede ar putea avea loc aderarea după încheierea conflictului și în ce condiții.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost invitat să participe la summitul de la Vilnius, a făcut presiuni asupra NATO pentru ca țara sa să primească un semnal clar privind aderarea în comunicatul summitului, astfel încât să poată deveni membră NATO imediat după încheierea războiului.

„Încă lucrăm la formulare, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va fi în alianță”, a precizat Zelenski pe Twitter luni seara.

De asemenea, liderul de la Kiev a spus că Ucraina „lucrează pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil”.

Aderarea cât mai rapidă a Ucrainei la NATO este susținută de membrii din Europa de Est ai alianței, care consideră că acesta este cel mai bun mod de a descuraja Rusia să atace din nou.

Pe de altă parte, Statele Unite, Germania și alte state se tem că o astfel de mișcare ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia și ar putea declanșa un război global.

Formulările conform cărora „locul de drept al Ucrainei este în NATO”, iar aceasta va adera „atunci când condițiile vor permite” se află în discuție pentru textul final, spun diplomații, unii dintre aliații estici dorind ca în declarația finală să fie inclus cuvântul „invitație”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni, cu o zi înainte de începerea reuniunii, că a propus ca Ucraina să poată sări peste Planul de acțiune pentru aderare (MAP) – un proces de îndeplinire a obiectivelor politice, economice și militare.

„Sunt absolut sigur că vom avea unitate și un mesaj puternic cu privire la Ucraina”, a spus șeful NATO.

Rusia a criticat în ultimele zile reuniunea aliaților de la Vilnius, purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, afirmând că va fi „un spectacol colorat în cele mai rele tradiții ale manipulării occidentale”, a relatat agenția rusă RIA Novosti.

Între timp, luni seară pare să fi fost rezolvat un impas, cel legat de aderarea Suediei, blocată până acum de Ankara și Budapesta. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost de acord să trimită cererea Suediei către Parlamentul țării sale pentru ratificare.

Premierul suedez Ulf Kristersson și președintele turc s-au pus de acord în privința unor măsuri suplimentare, inclusiv asupra stabilirii unui nou „Pact de securitate” referitor la combaterea terorismului. Totodată, Suedia și-a luat angajamentul să sprijine eforturile de relansare a procesului de apropiere a Turciei de Uniunea Europeană.

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *