„Sunt viitorul”. Ucraina dezvoltă drone capabile să atace până în Munții Ural și Nordul Îndepărtat al Rusiei

„Sunt viitorul”. Ucraina dezvoltă drone capabile să atace până în Munții Ural și Nordul Îndepărtat al Rusiei

Ucraina se va dota în curând cu o dronă capabilă să atace ținte situate până la 3.300 de kilometri depărtare, adică până în Munții Ural și Nordul Îndepărtat al Rusiei, dezvăluie publicația germană Bild, care citează o sursă informată cu evoluția capacităților militare ale țării atacate de forțele armate ale Kremlinului.

Dezvoltată de Biroul de proiectare din Kiev „Luci” sub denumirea Sokol-3000, noua dronă este menită să adauge încă 2.000 de kilometri la raza de acțiune a Ucrainei. Potrivit ultimelor informații cunoscute public, Ucraina dispune deja de drone capabile să vizeze ținte situate la 1.300 de kilometri depărtare.

În plus, noua dronă ar putea compensa deficitul de rachete cu rază medie sau lungă de acțiune. „Rachetele sunt de domeniul trecutului. Dronele sunt viitorul”, spune sursa citată de Bild.

Odată cu intrarea în acțiune a dronei Sokol-3000, obiectivele militare de până la Munții Ural sau din Nordul Îndepărtat al Rusiei nu vor mai fi în siguranță, observă publicația germană.

De exemplu, ucrainenii vor avea capacitatea de a ataca inclusiv în regiunea Murmansk, care găzduiește 80 de baze militare. Una dintre ele este aerodromul Olenia, de unde rușii trimit bombardiere strategice pentru atacuri aeriene asupra Ucrainei.

Pe lângă Sokol-3000, ucrainenii dezvoltă diverse drone cu raze de acțiune cuprinse între 2.000 și 2.500 de kilometri. Cel puțin zece companii locale lucrează simultan la aceste drone și intenționează să le livreze armatei ucrainene până la sfârșitul acestui an.

Atacuri până în Tatarstan

Marți, Ucraina a atacat pentru prima dată ținte situate la 1.300 de kilometri depărtare de linia frontului, mai exact în Republica Tatarstan. Unul dintre atacuri a fost efectuat cu o dronă de tip UJ-22 Airborne, de producție ucraineană, despre care se credea până acum trei zile că nu putea depăși o rază de acțiune de 800 de kilometri.

Un alt atac a fost lansat cu o dronă creată pe baza aeronavei ultraușoare ucrainene Aeroprakt A-22 „Vulpea zburătoare”.

Comentând atacul, care a vizat instalații ce asamblează drone iraniene de tip Shahed, șeful Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, le-a cerut întreprinderilor din regiune să se apere de unele singure de dronele ucrainene.

„Nu este nevoie să așteptați intervenția apărării antiaeriene. Ea rezolvă alte probleme. Trebuie să decidem pe cont propriu. Fiecare întreprindere, fiecare municipalitate, fiecare oraș”, a declarat Minnihanov, citat de The Moscow Times.

Liderul din Tatarstan a adăugat că atacurile de marți au arătat care sunt cele mai vulnerabile zone din regiune. „Treziți-vă, băieți, nimeni nu ne va proteja în afară de noi înșine”, a declarat el.

Pierderi grele pentru aviația militară rusă

Un nou atac cu drone asupra Rusiei a avut loc în noaptea de joi spre vineri. Potrivit Ministerului rus al Apărării, ucrainenii au lansat în total 53 de drone, dintre care 44 în regiunea Rostov, șase în regiunea Krasnodar și câte una în regiunile Belgorod, Kursk și Saratov.

Într-un mesaj publicat pe Telegram, guvernatorul Rostovului a anunțat distrugerea a peste 40 de drone deasupra districtului Morozovsk. Martori citați de presa ucraineană spun că au auzit peste 60 de explozii în această zonă.

O sursă citată de publicația ucraineană The Kyiv Independent afirmă că cel puțin șase avioane militare inamice au fost distruse – patru bombardiere Su-34, două avioane de luptă Su-25 și două bombardiere strategice Tu-95MS -, alte opt avariate, iar aproximativ 20 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în atacurile din noptea de joi spre vineri, care, în afară de aerodromul Morozovsk, au vizat mai ales bazele aeriene Eisk (Krasnodar) și Enghels-2 (Saratov).

„Aceasta este o operațiune specială importantă care va reduce semnificativ potențialul de luptă” al forțelor ruse, a declarat pentru The Kyiv Independent o sursă familiarizată cu subiectul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *