Suntem la peste două secole de eradicarea sărăciei, conform unui raport Oxfam. Ce spun datele despre România

Suntem la peste două secole de eradicarea sărăciei, conform unui raport Oxfam. Ce spun datele despre România

229 de ani. Atât ar lua, potrivit calculelor Oxfam, până la eradicarea sărăciei. Cifra vine din raportul lansat astăzi de ONG-ul Oxfam, înaintea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Averile celor mai bogați 5 oameni din lume au crescut cu 114% din 2020. Acești 5 oameni au împreună averi de peste 800 miliarde de dolari. Iar previziunile ONG-ului spun că lumea ar putea avea primul trilionar (o mie de miliarde) în mai puțin de 10 ani. Suntem mult mai departe de a eradica sărăcia: peste două secole dacă lucrurile continuă să avanseze ca până acum. 

Odată cu lansarea raportului, Oxfam a reiterat nevoia de acțiune publică, reglementare a corporațiilor, spargerea monopolurilor și promulgarea unor impozite permanente pe avere și pe profitul excedentar.

Cei mai bogați 1% din lume

dețin 43% din toate activele financiare globale.

În ultimii trei ani, averile celor mai bogați 5 oameni au crescut la o rată de 14 milioane de dolari pe oră, în vreme ce aproape 5 miliarde de oameni pe plan global au devenit mai săraci, arată raportul Oxfam pe inegalitate și putere corporatistă globală. 

Șapte din zece dintre cele mai mari corporații din lume au un miliardar ca director general sau acționar principal. Aceste corporații au o valoare de 10,2 trilioane de dolari, echivalentul a mai mult decât PIB-urile combinate ale tuturor țărilor din Africa și America Latină.

„Asistăm la începuturile unui deceniu de divizare, cu miliarde de oameni care suportă șocurile economice ale pandemiei, inflației și războiului, în timp ce averile miliardarilor cresc. Această inegalitate nu este un accident; clasa miliardară se asigură că corporațiile le oferă mai multă bogăție în detrimentul tuturor celorlalți”, a declarat directorul executiv interimar al Oxfam International, Amitabh Behar.

Distribuirea inechitabilă a profiturilor

Același raport arată că, în ultimii trei ani, averile miliardarilor au crescut de 3 ori mai rapid decât rata inflației. Analiza Oxfam scoate în evidență și distribuirea inechitabilă a profiturilor. 

Pentru fiecare 100 de dolari de profit realizat de 96 de mari corporații între iulie 2022 și iunie 2023, 82 de dolari au fost plătiți acționarilor bogați.

Oamenii din întreaga lume muncesc mai intens și mai mult timp, adesea pentru salarii de mizerie, în locuri de muncă precare și nesigure. 

Salariile a aproape 800 de milioane de lucrători nu au ținut pasul cu inflația și s-au pierdut 1,5 trilioane de dolari în ultimii doi ani, echivalentul a aproape o lună (25 de zile) de salarii pierdute pentru fiecare lucrător.

Analiza datelor World Benchmarking Alliance cu privire la peste 1.600 dintre cele mai mari corporații din lume arată că 0,4% dintre ele s-au angajat public să plătească lucrătorilor un salariu decent și să susțină un salariu decent în lanțurile lor valorice. 

Ar fi nevoie de 1.200 de ani pentru ca o femeie care lucrează în sectorul sanitar și social să câștige ceea ce câștigă într-un an directorul general mediu al celor mai mari 100 de companii din Fortune.

Persistă și inegalitățile de gen în ceea ce privește distribuirea veniturilor. Potrivit datelor Oxfam, la nivel global, bărbații dețin cu 105 trilioane de dolari mai multă bogăție decât femeile, echivalentul a de 4 ori mărimea economiei SUA.

Războiul împotriva impozitării

Raportul Oxfam arată, de asemenea, cum un „război împotriva impozitării” din partea corporațiilor a dus la scăderea ratei efective a impozitului pe profit cu aproximativ o treime în ultimele decenii, în timp ce corporațiile au privatizat fără încetare sectorul public și au segregat servicii precum educația și apa.

„Avem dovezile. Cunoaștem istoria. Puterea publică poate ține în frâu puterea corporatistă galopantă și inegalitatea – modelând piața pentru a fi mai echitabilă și liberă de controlul miliardarilor. Guvernele trebuie să intervină pentru a desființa monopolurile, pentru a da putere lucrătorilor, pentru a impozita aceste profituri corporative masive și, în mod crucial, pentru a investi într-o nouă eră de bunuri și servicii publice”, a declarat Behar.

Cum stăm în România 

În 2022, World Inequality Lab a constatat că cea mai săracă jumătate din populația lumii a obținut doar 8,5 % din venitul global. În multe țări, cele mai sărace 40 % din gospodării dețin doar o mică parte din venitul global, de exemplu în Mexic (5 %), Namibia (2,5 %), Indonezia (3,6 %). 

Și în România se observă același fenomen: cele mai sărace 40% din gospodării dețin doar 10,4 % din venitul global, menționează raportul Oxfam. 

Rata de creștere economică a României continuă să fie printre cele mai mari din UE, accelerând ritmul în care nivelul de trai se apropie de media europeană. Totuși, România ocupă în continuare primul loc din UE în ceea ce privește rata sărăciei, arătase și raportul de țară al Băncii Mondiale în urmă cu câteva luni.

Ce cere Oxfam

Organizația nonguvernamentală face apel la guverne să reducă rapid și radical decalajul dintre cei foarte bogați și restul societății prin:

O revitalizare a statului: în viziunea ong-ului, guvernele ar trebui să asigure furnizarea universală a asistenței medicale și a educației și să exploreze bunurile furnizate public și opțiunile publice în sectoare de la energie la transport.
Limitarea puterii corporatiste, inclusiv prin desființarea monopolurilor și democratizarea normelor privind brevetele, legiferarea unor salarii de subzistență, limitarea salariilor directorilor executivi și noi impozite pentru superbogați și corporații, inclusiv impozite permanente pe avere și pe profitul excedentar. Oxfam estimează că un impozit pe avere pentru milionarii și miliardarii din lume ar putea genera 1.800 de miliarde de dolari pe an. 
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *