Surse transnistrene citate de o publicație rusă spun că Tiraspolul nu intenționează să ceară aderarea la Rusia la congresul din 28 februarie

Surse transnistrene citate de o publicație rusă spun că Tiraspolul nu intenționează să ceară aderarea la Rusia la congresul din 28 februarie

Două surse anonime apropiate autorităților transnistrene au declarat pentru publicația independentă Verstka că la Congresul deputaților, oficialii se vor concentra pe discutarea „presiunilor economice” din partea Republicii Moldova.

Surse transnistrene au declarat pentru publicația independentă rusă Verstka că Transnistria nu intenționează să ceară aderarea la Rusia, în timpul Congresului deputaților de la Tiraspol din 28 februarie.

Îngrijorările pe această temă au apărut după ce opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a spus că, la congresul deputaților transnistreni, un eveniment rar, anunțat pentru 28 februarie, regiunea va cere să fie alipită la Rusia.

Zvonul a fost apoi preluat de canale rusești, înainte de a ajunge tot mai insistent în presa occidentală.

Două surse anonime apropiate autorităților transnistrene au declarat totuși pentru Verstka că la Congresul deputaților nu se va discuta despre integrarea cu Rusia și că, în schimb, oficialii se vor concentra pe discutarea „presiunilor economice” din partea Republicii Moldova.

„Nimeni nu va vorbi despre asta. Vom vorbi despre presiunea economică din partea Moldovei”, a remarcat un interlocutor al Vestka. O altă sursă familiarizată cu pregătirile pentru congres a declarat că congresul se va concentra pe „momentul actual”, fără a face „pași bruști”.

De asemenea, nu au existat instrucțiuni de la Moscova în legătură cu congresul deputaților din Transnistria.

„Nu am primit nicio sarcină cu privire la Transnistria, în afară de pregătirea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă”, a declarat pentru Vorstka o sursă implicată în pregătirea alegerilor prezidențiale rusești din regiunea separatistă.

Verstka a observat că șeful departamentului de politică externă al Transnistriei, Vitali Ignatiev, temperase deja speculațiile, atunci când a afirmat, într-o emisiune la o televiziune locală, că scopul congresului este de a atrage atenția asupra ultimelor „presiuni economice” ale Moldovei.

Biroul moldovean pentru reintegrare a declarat la rândul său, pe 22 februarie că „nu există niciun motiv pentru a crede că situația din (Transnistria) s-ar putea deteriora”.

Vineri, 25 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase că nu este „sigur” că autoritățile transnistreane vor cere includerea teritoriului în componența Federației Ruse.

„Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas. Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Zelenski.

În aceeași zi, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a subliniat că informația potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realității”.

„Răspândirea de informații despre astfel de intenții are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situația din regiune”, a precizat GUR.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *