Svetlana Tihanovskaia spune că de un an nu mai știe nimic de soțul ei, încarcerat în Belarus: „Este o formă de tortură a deținuților și familiilor lor”

Svetlana Tihanovskaia spune că de un an nu mai știe nimic de soțul ei, încarcerat în Belarus: „Este o formă de tortură a deținuților și familiilor lor”

Lidera în exil a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a afirmat vineri, 8 martie, că nu a mai primit niciun fel vești de un an de zile de la soțul ei încarcerat, descriind această absență a comunicării ca fiind o formă de tortură, relatează AFP, potrivit The Moscow Times.

Ea a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să intervină, spunând că și alți deținuți politici din Belarus au fost izolați de lumea exterioară.

„A trecut un an de când am primit ultima oară vești de la soțul meu, Serghei Tihanovski. De atunci, a fost doar tăcere. Nicio scrisoare, niciun telefon, nicio vizită a avocaților”, a declarat Tihanovskaia în fața presei, în Vilnius.

Am primit doar scrisori anonime în care se susținea că a decedat și o înregistrare video care a fost publicată anul trecut în care abia îmi pot recunoaște propriul soț.

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus:

Tihanovskaia, care a revendicat victoria împotriva liderului belarus Alexandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, trăiește în exil în Lituania, după ce autoritățile de la Minsk au organizat o represiune violentă împotriva protestatarilor care au contestat rezultatele votului.

O serie de lideri de top ai opoziției se află în închisoare. Serghei Tihanovski a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2021 pentru „organizarea de revolte și incitare la ură socială”.

„Lipsa accesului la mijloace de comunicare este o formă de tortură (…) nu numai pentru deținuții noștri politici, ci și pentru familiile lor, care trăiesc în incertitudine și nu vor să creadă în ceea ce este mai rău”, a mai spus Svetlana Tihanovskaia.

Ea a adăugat că moartea de luna trecută a principalului activist anticorupție din Rusia, Aleksei Navalnîi, în închisoarea din Arctica, a dus doar la discuții și nu la acțiuni.

„Până acum putem auzi doar cuvinte de condamnare și îngrijorare. Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni alte tragedii. Torturarea oamenilor în închisori trebuie să înceteze”, a subliniat ea.

„Fac apel la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să intervină. Cereți să se pună capăt practicii brutale de privare a oamenilor de dreptul la comunicare”, a adăugat Tihanovskaia.

„Deținuții politici trebuie să aibă acces la asistență medicală adecvată și să li se permită să comunice cu avocații și familiile lor”, a continuat lidera opoziției belaruse.

Minskul a fost supus mai multor sancțiuni din cauza represiunii asupra opoziției și pentru rolul său ca punct de desfășurare în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *