Tapetul: curiozități și sfaturi utile

Tapetul: curiozități și sfaturi utile

Tapetul este o soluție foarte populară pentru amenajarea interioarelor, care poate îmbunătăți aspectul oricărei camere, fără costuri mari și fără eforturi. 

Acesta are o istorie bogată, cu origini în China antică, unde era folosit pentru decorarea pereților încă din secolul III î.Hr. În Europa, devenit popular în secolul al XVI-lea, fiind adus din Orientul Mijlociu de către comercianții vremii. 

Inițial, amenajarea pereților cu tapet era un lux rezervat doar celor bogați, deoarece era extrem de costisitor. Acesta era realizat manual și adesea decorat cu motive florale și scene mitologice, care implicau foarte multă atenție din partea artiștilor.

Cu timpul însă, tapetul a devenit din ce în ce mai ieftin, pe măsură ce producția sa a ajuns să se facă în fabrici automatizate. Au apărut o mulțime de tipuri de tapet iar cei care își doresc astăzi tapet în living, spre exemplu, au de ales între mii de modele. 

Tipuri de tapet

În funcție de materialul din care este realizat, tapetul este de mai multe feluri:

Tapetul din hârtie. Este cel mai comun și accesibil tip de tapet. Este ușor de instalat și vine într-o varietate uriașă de modele. Din păcate, este foarte sensibil la umiditate și se rupe cu ușurință. 
Tapetul din vinil. Este din ce în ce mai popular, fiind rezistent la umiditate și ușor de curățat. Este un tapet mai costisitor, însă este potrivit inclusiv pentru pentru bucătării și băi. 
Tapetul din fibre naturale. Realizat din materiale precum iută, bambus sau sfoară, acest tip de tapet este o soluție inedită, potrivită pentru cei care își doresc un aspect rustic în încăperea pe care o amenajează și în același timp, respectă mediul înconjurător.
Tapetul Textil. Este realizat din fibre textile, ceea ce oferă o eleganță aparte. Din păcate, este destul de pretențios: absoarbe umezeala și mirosurile, atrage praful, este scump și nu este chiar ușor de întreținut. Totuși, este un bun izolator de sunet și este prietenos cu mediul înconjurător. 

Curiozități despre tapet

Cel mai scump tapet din lume a fost creat de designerul britanic Kelly Wearstler și costă incredibila sumă de 500 de dolari pe metru pătrat. Este realizat din mătase și aur și este disponibil într-o varietate foarte mare de culori și modele. 
Recordul mondial pentru cel mai lung tapet a fost stabilit în 2010 în Marea Britanie. Tapetul măsura impresionanta lungime de 1.091 de metri și a fost folosit pentru decorarea unui tunel feroviar. 
Tapetul a fost prezent inclusiv în cultura populară, fiind menționat în versurile cântecului lui Bob Dylan, “Like a Rolling Stone”, și în operele lui Andy Warhol și Roy Lichtenstein. 

Cum alegi cel mai potrivit tapet pentru încăperea ta?

Partea bună este că ai o mulțime de opțiuni din care poți alege, inclusiv variante personalizate, cum sunt cele de pe Zenaria.ro. Partea mai puțin bună este că atunci când ai multe opțiuni, alegerea devine extrem de dificilă.

Înainte de a achiziționa tapetul, ia-ți notițe! Care sunt dimensiunile încăperii pe care o tapetezi? Care este umiditatea din cameră? Cât de circulată este? Ce stil are mobila din încăpere? Cine urmează să folosească încăperea? În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, poți lua mai ușor decizii privind culoarea sau modelul. Dacă nu ești convins, cere și testează câteva mostre. Mulți dintre producătorii de tapet îți vor trimite mostre, pentru a le putea analiza.

Cum montezi tapetul?

Dacă vrei ca rezultatul să fie perfect, apelează la un profesionist. Anumite modele de tapet le poți pune și în regim propriu, însă.  

Asigură-te că suprafața peretelui este netedă și curată înainte de aplicarea! 
Eventualele fisuri sau denivelări ar trebui reparate în prealabil. 
Foloseșțe un adeziv de calitate potrivit tipului de tapet pe care l-ai ales!
Citește instrucțiunile! De regulă, tapetul pe care îl comanzi vine la pachet cu instrucțiuni clare de montaj. 

Pentru a menține aspectul tapetului în stare impecabilă, curăță-l periodic cu o cârpă ușor umedă și evită expunerea la umiditate excesivă sau la lumină solară directă. 

Alte întrebări frecvente

Cum se înlătură tapetul vechi? Dacă ai un tapet vechi, îl poți îndepărta cu ajutorul unei soluții de apă și detergent sau cu un aburitor special pentru tapet. 

Cât timp rezistă tapetul? Durata de viață a tapetului variază în funcție de calitatea acestuia și de condițiile de utilizare, dar în general, un tapet de bună calitate poate rezista între 5 și 15 ani. 

Pot aplica tapet pe un perete deteriorat? Nu! Este recomandat să repari orice deteriorare a peretelui înainte de aplicarea tapetului pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum se poate curăța tapetul? Tapetul poate fi curățat cu o cârpă ușor umedă și detergent delicat. Evită utilizarea produselor chimice agresive care ar putea deteriora materialul!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *