Taxa pe soare va fi abrogată

Rmag Breaking News

Ministerul Energiei pregătește abrogarea „taxei pe soare” pentru prosumatori printr-o ordonanță de urgență, a declarat ministrul Sebastian Burduja luni. Această mișcare vine în urma clarificării din partea Comisiei Europene, care a subliniat că fiecare stat poate decide asupra aplicării acestei taxe.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. Avem asigurarea oficială din partea Comisiei Europene că avem libertatea de a abroga această taxă”, a explicat Burduja. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a indicat că este o chestiune la latitudinea fiecărui stat membru, dându-le puterea de a decide dacă doresc să o implementeze sau nu.

Burduja a subliniat că abrogarea se va face prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ANRE a obținut dreptul de a impune taxe asupra prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, dacă capacitatea lor de producție a energiei va depăși 8% din totalul capacităților de producție din România.
Cu doi ani în urmă, când ordonanța a fost adoptată, Guvernul a asigurat că nu intenționează să o aplice, ci că este o transpunere a unei directive europene.

Recent, o asociație a prosumatorilor a readus în atenția publică discuția despre „taxa pe soare”, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat acum o lună că o va elimina doar dacă Comisia Europeană confirmă că nu există riscul de încălcare a legii europene.

Conceptul de „taxă pe soare” se referă la impunerea unei taxe pentru autoconsumul de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și utilizată pentru nevoile proprii. Ordonanța de Urgență 163/2022, la articolul 21, alineatul 3, stabilește că autoritățile centrale și ANRE pot impune taxe proporționale prosumatorilor începând cu 1 decembrie 2026, în cazul în care puterea instalată depășește 8% din totalul capacităților instalate. Această taxă ar putea fi implementată după o analiză cost-beneficiu realizată de ANRE.

Cu doi ani în urmă, când ordonanța a fost adoptată, opinia publică a fost indignată de intenția autorităților de a impune taxe asupra celor care utilizează energia solară pentru consumul propriu, motiv pentru care a fost denumită „taxă pe soare”.

La momentul respectiv, Guvernul a explicat că este doar o transpunere a unei directive europene care permite statelor să introducă această taxă pentru a evita dezechilibrele în rețea, dar că România nu are nicio intenție de a o aplica.

Subiectul a fost readus în atenția publică acum o lună de Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), care a solicitat autorităților să elimine complet acest paragraf din lege pentru a evita impunerea taxei. Dan Pîrșan, președintele APCE, a trimis o scrisoare Comisiei Europene pentru a clarifica dacă există vreo obligație în legislația europeană care impune României să introducă această taxă.

„Punctul de vedere al Comisiei Europene este clar: Articolul 21(3) este facultativ, ceea ce înseamnă că transpunerea sa de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră că nerespectarea acestor prevederi reprezintă o încălcare a Directivei”, a explicat Pîrșan.

„Astfel, introducerea „taxei pe soare” nu este impusă de Uniunea Europeană, ci este o decizie a politicienilor români. Este îngrijorător faptul că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene”, a adăugat reprezentantul prosumatorilor.

Conform datelor furnizate de ANRE, în prezent în România există peste 110.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 1.400 MW, iar acest număr este în creștere.

The post Taxa pe soare va fi abrogată appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *