Teatrul bombardat din Mariupol, în care au murit câteva sute de ucraineni, e transformat de ruși în școală de actorie

Teatrul bombardat din Mariupol, în care au murit câteva sute de ucraineni, e transformat de ruși în școală de actorie

Ocupația rusă din Mariupol a schimbat destinația Teatrului Dramatic din oraș în școală de actorie și regie, dând drept de folosință asupra clădirii distruse unei școli de stat din Rusia, care a demarat deja înscrierile la cursuri, informează The Moscow Times. Anul trecut, teatrul din Mariupol a devenit mormânt pentru câteva sute de ucraineni, care se adăposteau acolo când rușii l-au bombardat.

„Programul se va desfășura prin cursuri cu prezență fizică, finanțate de stat, pentru Teatrul Rus de Dramă din Mariupol, concentrându-se pe diplomele de «Actorie» și «Regie de teatru»”, a precizat Institutul de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg (RGISI), pe site-ul său.

Între 300 și 600 de victime în teatrul bombardat

Teatrul a devenit un simbol al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei pe parcursul celor 16 luni de invazie.

Autoritățile de la Kiev au estimat inițial că aproximativ 300 de persoane au murit în urma atacului. La începutul lunii mai 2022, o investigație realizată de The Associated Press dezvăluia că aproape 600 de oameni care se aflau în interior sau în apropierea clădirii au fost uciși în raidul trupelor ruse.

Moscova a susținut că forțele ucrainene au atacat, de fapt, teatrul, dar și că acesta era o bază militară ucraineană – variante respinse de Kiev, dar și de supraviețuitori.

Absolvenții trebuie să rămână 3 ani în oraș

Potrivit RGISI, înscrierea în noul program de artă teatrală este deschisă rezidenților din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, pe care Moscova le-a revendicat ca teritoriu rusesc în urma unor referendumuri organizate în septembrie 2022.

Cursurile vor fi predate, se pare, de actorii ruși Alexander Kladko, Alexander Cherkashin și Daria Jurgens, care au apărut în filmul iconic din 2000 „Brat 2 (Fratele 2)“””.

Proiectul Helpdesk Media – organizație rusă anti-război – a precizat că cel puțin 23 de persoane au aplicat pentru acest program până luni, 3 iulie, adăugând că studenții vor trebui să lucreze în Mariupol timp de trei ani după terminarea programului.

Sub ocupație rusă din mai 2022

Forțele rusești au capturat Mariupolul după ce ultimii soldați ucraineni rămași în orașul portuar, în vastul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat în mai 2022, punând capăt asediului brutal al trupelor ruse.

Orașul, care avea o populație de aproximativ 400.000 de locuitori înainte de război, a fost aproape complet distrus de lupte, iar autoritățile ruse s-au lăudat de atunci cu eforturile lor de a-l reconstrui.

În vara anului trecut, guvernatorul Sankt Petersburgului, Alexander Beglov, a semnat un acord prin care a stabilit o relație de oraș înfrățit cu Mariupolul.

Institutul de Stat de Artă Teatrală din Rusia este cea mai veche școală de teatru din țară, înființată în 1779.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *