Temperaturi extreme în mai multe zone ale lumii. Valurile de căldură au făcut victime din America până în India. Ce probleme sunt în Europa

Temperaturi extreme în mai multe zone ale lumii. Valurile de căldură au făcut victime din America până în India. Ce probleme sunt în Europa

Mai multe zone ale lumii se confruntă în această perioadă cu valuri intense de caniculă. Beijingul a înregistrat săptămâna trecută cea mai călduroasă zi de iunie de la începutul măsurătorilor. În Texas, un val de căldură intră în cea de-a treia săptămână, iar în Mexic și India, temperaturile extreme au făcut numeroase victime, relatează The Guardian. Specialiștii spun că temperaturile globale vor continua să atingă niveluri record în următorii cinci ani.

Pe 22 iunie, capitala Chinei a înregistrat ziua cea mai călduroasă din prima lună de vară din ultimii 60 de ani. La o stație meteo din nordul Beijingului s-a înregistrat o temperatură maximă de 41,8 grade Celsius, relata atunci BBC.

Oamenii se plimbă printre ventilatoare în timpul valului de căldură în Beijing, China, pe 24 iunie 2023. Foto: Hepta

Avertizări meteo „roșii” privind riscul ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius în decurs de 24 de ore au fost emise și în alte zone din apropierea Beijingului. Totul, în contextul în care în acest an au fost deja doborâte mai multe recorduri lunare de temperatură în China.

Val de căldură persistent în sudul SUA

Probleme cu canicula sunt și în sudul SUA. Statul american Texas se confruntă cu un val de căldură care persistă deja de câteva săptămâni, cu o serie de recorduri doborâte în tot statul, inclusiv o temperatură de 46,1 grade C în Del Rio și 46,6 în Cotulla.

Cu temperaturi extreme se confruntă și statele vecine Oklahoma și Louisiana, relatează New York Times.

„În sud, suntem rezistenți, dar tot ne doare”, a declarat Kevin Ardoin, care cultivă pepeni la o fermă de familie la aproximativ 65 de kilometri nord de Lafayette, în Louisiana, unde indicele de căldură – care ia în considerare atât temperatura, cât și umiditatea – urcase deja la 41,6 grade Celsius înainte de prânz.

Apelurile la ambulanță și vizitele la urgențe din cauza epuizării provocate de căldură au crescut în Austin și în alte orașe din Texas, precum și în Tulsa, Oklahoma, unde zeci de mii de oameni au rămas fără electricitate timp de mai multe zile săptămâna trecută, după un episod de furtuni puternice.

Un adolescent din Florida și tatăl său vitreg, care făceau în urmă cu o săptămână o drumeție în Parcul Național Big Bend din sudul Texasului, au murit în timp ce temperaturile au depășit 48 de grade Celsius, a doua cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în acest stat. Și un băiat de 17 ani a murit de oboseală din cauza căldurii pe un traseu din Parcul de Stat Palo Duro Canyon, în apropiere de Amarillo, Texas.

Oficialii au anunțat, joi, cel puțin 14 decese din cauza căldurii în statele Texas și Louisiana.

Peste 100 de morți în Mexic

Și Mexicul vecin se confruntă cu temperaturi apropiate de 50 de grade Celsius, valul de căldură ucigând peste 100 de oameni. Autoritățile au anunțat că peste două treimi dintre aceste decese au avut loc în săptămâna 18-24 iunie, iar restul – în săptămâna precedentă.

Mai mult de jumătate dintre decese s-au produs în nordul statului Nuevo Leon, la granița cu Texasul. Restul au fost înregistrate în Tamaulipas și Veracruz, pe coasta Golfului.

Oamenii se răcoresc în fântânile dansante de la Monumentul Revoluției din Ciudad de Mexico pe 18 iunie 2023, în timpul valului de caniculă. Foto: Hepta

Căldura a făcut zeci victime și în India

În India, morgile și spitalele au fost copleșite după ce temperaturile au atins 45C în unele zone, iar cel puțin 96 de persoane au murit din cauza condițiilor agravate de căldură, potrivit datelor anunțate de autorități la jumătatea lunii iunie.

Căldură severă în Calcutta, India. Foto: Hepta

Valul de căldură Yago afectează sudul Spaniei

Pobleme sunt și în Europa, unde valul de căldură Yago din sudul Spaniei a atins săptămâna aceasta nivelul maxim 3 al sistemului de avertizare, pe 26 iunie, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, relatază Euronews. Specialiștii se așteaptă ca acesta să fie mai intens decât Zoe, primul val de căldură care a primit un nume în luna iulie a anului trecut.

O turistă se plimbă pe lângă catedrala din Sevilla cu un evantai într-o zi cu avertizare roșie de căldură. Foto: Hepta

De altfel, orașul spaniol Sevilla a devenit primul oraș din lume care a început să numească și să clasifice valurile de căldură în iulie 2022, odată cu valul Zoe. Decizia a fost luată pentru că fiecare dintre cele trei categorii asociate valurilor de căldură va declanșa un set distinct de măsuri și politici de siguranță. De asemenea, denumirea evidențiază o nouă realitate, acea că valurile de căldură nu mai sunt evenimente meteorologice „ciudate”.

Incendiu de vegetație în Scoția. Alerte în Estonia și Letonia

După ce anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată în Marea Britanie, temperaturile depășind 40 de grade Celsius pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, valorile sunt în creștere și în acest an. Un incendiu de vegetație a izbucnit în Scoția, afectând aproximativ 1.500 de hectare de teren, iar temperaturile în unele zone au atins deja 32 de grade.

Mai la nord, și țările baltice se confruntă cu avertizări privind riscul extrem de apariție a incendiilor de vegetație. O alertă portocalie a fost emisă pentru mare parte din suprafața Letoniei și pentru zone din nord-vestul Estoniei, potrivit meteoalarm.org.

În România, meteorologii au emis prima avertizare de caniculă din acest an la finalul săptămânii trecute, pentru intervalul 22 – 24 iunie.

Explicațiile specialiștilor

Oamenii de știință vorbesc despre o serie de evenimente paralele care au dus la temperaturile ridicate din ultima perioadă: inclusiv criza climatică provocată de om și fenomenul meteorologic natural El Niño, în care unele zone ale Oceanului Pacific se încălzesc, provocând creșterea temperaturilor în întreaga lume.

Experții sunt îngrijorați de faptul că, pe măsură ce El Niño își va face efectul, fenomenele meteorologice extreme vor fi tot mai grave.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *