Temperaturi record înregistrate în luna februarie în România / Cum va fi vremea în martie: „Un episod de scurtă durată cu ninsori”

Temperaturi record înregistrate în luna februarie în România / Cum va fi vremea în martie: „Un episod de scurtă durată cu ninsori”

Meteorologii transmit că în luna februarie din 2024 au fost atinse temperaturi apropiate de recordurile istorice. Luna februarie 2024 înregistrează un record în ceea ce privește temperatura medie, fiind aproape să devină cea mai călduroasă luna februarie de când se fac măsurători în România, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

Temperaturi record pentru această perioadă a anului

„Luna februarie 2024 înregistrează un record în ceea ce privește temperatura medie, 5,8 grade Celsius, față de o medie climatologică normală, de – 1 grad, însemnând o abatere de 6,8 grade la acest moment”, a spus Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie, în direct la Digi24.

Aceasta a precizat că și în luna martie vremea va fi mult mai caldă, însă vor exista variații de la o zi la alta, cu lapoviță, ploi și chiar ninsori de scurtă durată la munte, unde vântul va bate cu putere.

„În primele zile din martie o vremea mai caldă decât în mod normal. Sâmbătă se vor înregistra până la 17 grade, duminică 18 grade. Se vor înregistra însă ploi și lapoviță la început de martie, precum și un episod de scurtă durată cu ninsori la munte, unde vântul va sufla puternic, cu rafale de 90 km/h”, a precizat Elena Mateescu la Digi 24.

Meteorologul ANM, Diana Giurgiu, a vorbit în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, despre ciclonul mediteranean care a lovit Italia și despre riscul ca acesta să ajungă în România

Unde se află, în prezent, ciclonul mediteranean

“Acel ciclon mediteranean, în prezent, într-adevăr, se află în bazinul Mării Mediterane și afectează țările de acolo. Italia, spre exemplu, este puternic afectată, însă acesta nu se îndreaptă către țara noastră. O periferie, cumva, a acestuia, o periferie frontală va aborda cumva și partea de sud-vest a țării noastre, însă în niciun caz cu astfel de manifestări.

La noi, manifestări aferente, vorbim despre ploi, mai mult pentru partea de sud-vest a țării, începând din noaptea de 29 spre spre 1 martie. Pentru zona Banatului, a Olteniei, mai mult partea de vest a Munteniei și sudul Transilvaniei, așteptăm ploi, dar slabe cantitativ, iar pentru zona montană vorbim tot despre ploi, doar la altitudinile cele mai înalte, vorbim de peste 1800 m, trecător să avem și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare”, a spus meteorologul ANM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *