Terasele Castelului Peleş și Pelișor vor fi consolidate. Care sunt costurile estimate

Terasele Castelului Peleş și Pelișor vor fi consolidate. Care sunt costurile estimate

30 de milioane de euro sunt costurile maxime la obiectivul de patrimoniu construit acum mai bine de 100 de ani și care se degradează, a declarat managerul interimar al Institutul Naţional al Patrimoniului, Valeria Zaharia, miercuri, 20 septembrie, pentru Agerpres.

„Proiectul în faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş, s-a finalizat. DALI dă o valoare minimală şi maximală şi vorbim aici de un minimal de aproximativ 12, 5 milioane de euro şi de un maximal de aproximativ 30 de milioane de euro în ceea ce priveşte investiţia”, a spus șefa patrimoniului de stat.

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice va aproba documentaţia pentru consolidarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş și Pelișor pe 27 septembrie. Deocamdată, a fost demarată licitaţia pentru intervenţii de urgenţă iar bugetul estimat este de aproximativ 1,7 milioane de euro.

O altă problemă cu care se confruntă Muzeul Peleș este că nu are autorizație pentru funcționarea instalației de căldură.

„În prag de iarnă, muzeul Peleş este fără căldură şi nu are nici măcar autorizaţie de la ISCIR, pentru că nu a putut fi plătită o sumă de bani astfel încât instalaţiile să fie actualizate. Ministerul Culturii a achitat deja – noi am făcut transferul – această datorie, astfel încât instalaţia de încălzire la Muzeul Peleş să redevină funcţională”, a spus și ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Castelul Peleș de la Sinaia a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, în perioada 1875-1914. Fosta reşedinţă regală până la lovitura de stat comunistă de la 30 decembrie 1947, când regele Mihai a fost obligat să abdice, a fost naţionalizată în 1948 și a devenit muzeu din 1953 până în1975, iar apoi din 1990 și până în prezent. Din 2007, Castelul Peleș a devenit proprietatea familiei regelui Mihai I şi instituţie publică administrată de statul român, sub egida Ministerului Culturii.

De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș, potrivit datelor Ministerului Culturii. Colecțiile includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria tezaur a patrimoniului cultural național.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *