Testele rapide din farmacii ajută sau nu pacienții? Ce spun specialiștii

Testele rapide din farmacii ajută sau nu pacienții? Ce spun specialiștii

Testele rapide sunt la îndemâna oricui, acestea fiind găsite în toate farmaciile. Cu toate acestea, medicii spun că ele ne sunt de folos dacă, odată ridicat semnul de întrebare, ne adresăm apoi specialistului, fără a încerca să ne autodiagnosticăm și să ne tratăm singuri.

 

Ce teste rapide sunt corecte

 

Virozele respiratorii sunt destul de frecvente în această perioadă a anului, astfel că testele rapide au permis diferențierea imediată a cazurilor de gripă.

„Testele care sunt pentru depistarea anumitor microbi sau virusuri în general sunt corecte. Nu mi s-a întâmplat să fac eu unul aici și să meargă la spital și un alt test să indice altceva”, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, citat de Adevărul.

Tratamentul este diferit pentru o simplă răceală sau gripă. Potrivit doctorului, ar fi nevoie chiar de o paletă mai largă de teste.

„Au apărut pentru streptococ, și în mod normal spitalele și policlinicile ar trebui să aibă, au mai apărut și pentru virus sincițial respirator. Dar, din experiența pe care mi-a comunicat-o sora mea, din Suedia, acolo se fac la camera de gardă, în funcție de simptome. (…) Ar fi fost într-adevăr util pentru virus sincițial respirator și ar fi fost foarte util și pentru un streptococ care circulă acum în Europa, care dă amigdalite, până la pneumonii”, a mai spus medicul.

Medicul de familie Viorel Dumitrescu menționează că nu poți interzice unui om care dorește să se testeze acasă, cu test cumpărat din farmacie, să facă acest lucru.

„Nu poți să interzici testele. Interzici antibioticul, interzici anumite medicamente care pot avea efecte psihotrope, dar acesta nu-l poți interzice, pentru că este o modalitate a pacientului de a scăpa de o frică sau de a-și motiva un anumit tratament”, consideră el.

 

De ce sunt utile testele rapide

 

Testele rapide, folosite ca semnal de alarmă, ajută, potrivit unei farmaciste citată de Adevărul.

„Sunt câteva care chiar au utilitate, pentru că nu se mai tratează chiar așa, după ureche, cât de cât știu și se duc repede. Pe test se și menționează că trebuie să te adresezi unui medic pentru consult de specialitate. Spre exemplu, cele în cazul de gripă-COVID au fost foarte utile, după părerea mea, pentru că cei mai mulți se îndopau cu te miri ce și erau pe drumul greșit”, a declarat Luiza Drăgoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *