Tolontan la Radio Guerilla: „La începutul anilor 90, Ringier a adus reguli bune în presa românească. Noi sperăm că vor realiza ce se întâmplă în societate, acum”

Tolontan la Radio Guerilla: „La începutul anilor 90, Ringier a adus reguli bune în presa românească. Noi sperăm că vor realiza ce se întâmplă în societate, acum”

Joi, Radio Guerrilla a abordat într-o emisiune de o oră „Românii nu-și permit pierderea acestui bastion de presă națională corectă: Libertatea și GSP”, a spus Mihnea Măruță, unul dintre invitați. 

Îndepărtarea redactorului-șef al GSP, Cătălin Țepelin, de către trustul Ringier a stârnit o reacție pe zeci de canale de comunicare, în România și în străinătate. Efectul transmis în societate de decizia trustului Ringier a fost criticată de oameni plasați pe tabere diferite, precum ONG-uri și CNA sau precum europarlamentarul Dacian Cioloș și premierul Marcel Ciolacu. 

Regretul lui Măruță că a plecat 

Radio Guerrilla și-a dedicat emisiunea de joi, 5 octombrie, acestui caz. Au fost invitați să vorbească, de către realizatorul Liviu Mihaiu, jurnaliștii Viorel Ilișoi, Mihnea Măruță și Cătălin Tolontan. 

De la Cluj, Mihnea Măruță a spus că, în opinia sa ”cei 95 de jurnaliști care au semnat apelul au făcut ce trebuia făcut. Soluția nu e să plece. Eu am plecat cândva și, cu mintea de acum, îmi dau seama că am greșit. Pentru că publicul nu a aflat, nu a putut, eventual, învăța”. 

”Românii nu-și permit pierderea acestui bastion de presă națională corectă: Libertatea și GSP”, a mai spus Măruță. El a explicat că micile inițiative de presă sunt foarte valoroase, dar că nu pot relata realitatea unei țări.

Viorel Ilișoiu a adăugat că problemele presei sunt, de fapt, problemele democrației și că este un moment important. Măruță a adăugat că ”e important că ei vorbesc acum câtă vreme sunt în interior, nu după, ei acum apără publicul spunând adevărul”. 

Întrebat cum vede situația, Cătălin Tolontan a spus că ”noi continuăm să ne facem treaba, deși desigur că e greu, fără liderul nostru de la GSP, Cătălin Țepelin. La începutul anilor 90, Ringier a adus reguli bune în presa românească. Împreună cu alte redacții, Ringier a impus separarea opiniei de informație și separarea comercialului de editorial. La acel Ringier am venit să lucrăm, în 2018. Noi sperăm că vor realiza ce se întâmplă în societate, acum”.

”Credem că, prin reacția lor, oamenii și instituțiile arată că le pasă să fie corect informați. Cu toate greșelile noastre, măcar oamenii știu că suntem independenți. Nu vom ceda niciun pas”. 

Ce a răspuns la întrebarea dacă va fi concediat

Întrebat de Liviu Mihaiu dacă va fi concediat și el, pentru că realizatorul a afirmat că aceasta e senzația lui, Tolontan a spus: ”Asta e decizia Ringier, nu a mea. Dar nu contează. Nu e vorba de câțiva oameni, nici măcar de echipe, e vorba de niște principii care trec cumva din generație în generație și care sunt ale tuturor oamenilor dintr-o democrație”. 

”Cumva ne-a suprins și pe noi: oamenii păreau atât de convinși și de resemnați că presa nu e liberă, încât cine mai poate acorda atenție unei astfel de probleme? Se vede treaba că le pasă”, a mai spus jurnalistul de la GSP și Libertatea.

foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *