Tomac, despre Schengen: Iohannis nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European. Ciolacu a vrut să anunțe ceva în plus

Tomac, despre Schengen: Iohannis nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European. Ciolacu a vrut să anunțe ceva în plus

Europarlamentarul Eugen Tomac este de părere că „anunțul festivist al premierului Ciolacu”, privind ridicarea de către Austria a granițelor aeriene pentru România, „trebuie privit cu multă rezervă”.

El l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis de lipsă de curaj. „Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen. Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen”, a transmis Eugen Tomac pe Facebook.

Europarlamentarul PMP a adăugat că „nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați” pentru că noi „negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene”.

„Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a mai punctat el.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Nu este clar deocamdată când ar putea fi luată această decizie. Surse guvernamentale au precizat însă recent pentru Libertatea că există posibilitatea unui consiliu extraordinar JAI pentru finalul acestei luni.

Potrivit ziarului austriac Kurier, citat de Salzburger Nachrichten, Viena a pus și câteva condiții: creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să fie asigurați de Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *