Transmiterea gripei aviare la oameni este „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS. Tulpina H5N1 are o rată de mortalitate „extraordinar de mare”

Transmiterea gripei aviare la oameni este „o îngrijorare enormă”, avertizează OMS. Tulpina H5N1 are o rată de mortalitate „extraordinar de mare”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat joi, 18 aprilie, îngrijorarea cu privire la răspândirea gripei aviare H5N1, care are o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la oameni, scrie The Guardian.

Epidemia care a început în 2020 a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte. Cel mai recent, răspândirea virusului în rândul mai multor specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din SUA, a crescut riscul de răspândire la oameni, a precizat OMS.

„Acest lucru rămâne, cred, o îngrijorare enormă”, le-a spus reporterilor, într-o conferință de presă la Geneva, Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției pentru sănătate din cadrul ONU.

Luna trecută, vacile și caprele au ajuns pe lista speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la îmbolnăvirea cu gripă aviară. Autoritățile americane au anunțat în aprilie că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas, iar 16 turme din șase state americane au fost infectate, aparent după ce au intrat în contact cu păsări sălbatice.

Tulpina A(H5N1) a devenit „o pandemie animală (…) globală”, a declarat Farrar.

„Marea îngrijorare, desigur, este că în (…) infectarea rațelor și a găinilor și apoi din ce în ce mai mult a mamiferelor, acest virus evoluează acum și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și apoi, în mod critic, capacitatea de a trece de la om la om”, a adăugat el.

Până în prezent, nu există dovezi că tulpina H5N1 se răspândește de la om la om. Dar în sutele de cazuri în care oamenii au fost contaminați prin contactul cu animale infectate în ultimii 20 de ani, „rata mortalității este extraordinar de mare”, a spus Farrar, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la acest virus.

Din 2003 până în 2024, 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de tulpina H5N1 a virusului gripei aviare au fost raportate la nivel mondial în 23 de țări, potrivit OMS, ceea ce a ridicat rata de mortalitate la 52%.

Cazul recent din SUA de infectare a oamenilor după contactul cu un mamifer infectat evidențiază riscul crescut. Farrar a avertizat că „acest virus nu face decât să caute gazde noi”.

Oficialul OMS a solicitat o monitorizare sporită, afirmând că este „foarte important să se înțeleagă câte infectări la oameni se produc… deoarece acolo va avea loc adaptarea virusului”.

„Este tragic de spus, dar dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot (lanţul de transmitere virală este rupt). Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a adăugat Farrar.

El a spus că se depun eforturi pentru dezvoltarea de vaccinuri și medicamente pentru tulpina H5N1 și a subliniat necesitatea ca autoritățile sanitare regionale și naționale din întreaga lume să aibă capacitatea de a diagnostica virusul.

Acest lucru se face astfel încât „dacă H5N1 se va transmite la oameni, cu transmitere de la om la om”, atunci lumea să fie „în măsură să răspundă imediat”, a spus Farrar, făcând apel la un acces echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *