Tratamentul cu aparat dentar. Când se recomandă și ce trebuie să știi despre purtarea unui aparat dentar

Tratamentul cu aparat dentar. Când se recomandă și ce trebuie să știi despre purtarea unui aparat dentar

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este o opțiune frecventă și adecvată pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților și a mușcăturii incorecte. Benefic pentru îmbunătățirea aspectului danturii și a funcționalității sale, tratamentul ortodontic poate fi recomandat atât copiilor, cât și adulților. În general, purtarea unui aparat dentar se recomandă în cazul în care există discrepanțe semnificative în alinierea dinților, probleme ale mușcăturii sau aspectul zâmbetului este afectat în mod semnificativ.

Când este recomandat tratamentul ortodontic?

Malocluziile (devierile de la ocluzia normală sau de la alinierea corectă a dinților), cauzate în general de anumite obiceiuri nesănătoase din copilărie (precum suptul degetului sau al suzetei), lipsa dinților de pe arcada dentară sau de anomalii în dezvoltarea maxilarelor sau a mandibulei, reprezintă principala indicație pentru un tratament ortodontic.

În funcție de gravitate, există situații în care malocluzia, precum cea cauzată de traumatisme ce au dus la pierderea unui dinte, nu necesită tratament ortodontic, ci doar tratament de implantologie (cu un implant dentar). Tratamentul cu aparat dentar este recomandat când funcția masticatorie este afectată sau când există risc de uzură a dinților, iar alte tratamente nu pot aduce o îmbunătățire a situației.

Ce trebuie să știi despre purtarea unui aparat dentar?

Tratament ortodontic este eficient atunci când pacientul este cooperant și respectă întocmai indicațiile medicului stomatolog și regulile generale de igienă bucală. Există numeroase aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a opta pentru purtarea unui aparat dentar.

Disconfortul inițial este normal

Purtarea aparatului dentar este însoțită, în etapele incipiente, de modificări ale sensibilității locale ale dinților și gingiilor și de o ușoară senzație de disconfort. Perioada de adaptare a mucoasei orale la prezența aparatului, asociată cu un disconfort ușor, durează în general câteva săptămâni. În funcție de gradul de sensibilitate al fiecărei persoane, disconfortul poate să persiste mai mult timp și să reapară la adaptarea aparatului.

Nu toate aparatele dentare modifică aspectul danturii

Deși aparatele dentare tradiționale, cum ar fi cele metalice, pot fi vizibile, există și opțiuni care sunt mai discrete. De exemplu, dacă se optează pentru un aparat dentar Invisalign sau un alt tip de aparat transparent, aspectul danturii în timpul tratamentului ortodontic nu reprezintă o preocupare, aparatul dentar nefiind vizibil.

Aparatul dentar poate impune anumite restricții în alimentație

Purtarea unui aparat dentar poate impune anumite restricții în alimentație, deoarece unele alimente pot fi dificil de consumat sau pot provoca deteriorarea sau dezlipirea aparatului dentar. Printre alimentele care ar trebui evitate sau consumate cu precauție se numără:

– alimente dure sau tari, cum ar fi merele și morcovii întregi, care pot exercita presiune asupra aparatului dentar și pot cauza ruperea sau dezlipirea sa;

– alimentele dificil de mestecat, precum nucile și semințele;

– alimentele lipicioase, cum ar fi fructele uscate, bomboanele sau caramelele;

– guma de mestecat;

– alimentele sau băuturile bogate în zaharuri, precum dulciurile sau sucurile carbogazoase.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *