„Trebuie să ne facem și noi temele”. Răsuflând ușurată după decizia din SUA, UE este conștientă de problemele „de acasă” privind sprijinul pentru Ucraina (Politico)

„Trebuie să ne facem și noi temele”. Răsuflând ușurată după decizia din SUA, UE este conștientă de problemele „de acasă” privind sprijinul pentru Ucraina (Politico)

Liderii europeni au lăudat sâmbătă adoptarea de către Camera Reprezentanților din SUA a pachetului de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, dar unii politicieni și analiști avertizează că este nevoie urgentă și de sprijin suplimentar din partea Europei înaintea ofensivelor rusești feroce așteptate în lunile următoare, scrie Politico.

Camera inferioară a Congresului american a adoptat măsura cu un vot de 311 la 112, trecând astfel peste opoziția acerbă manifestată de conservatorii din aripa republicană dură față de acest pachet de finanțare. Administrația președintelui american Joe Biden a subliniat că, fără asistență, apărarea Ucrainei ar putea pierde lupta împotriva invaziei ruse până la sfârșitul acestui an.

„Salut aprobarea de către Camera Reprezentanților a SUA a noului pachet major de ajutor pentru Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o postare pe rețelele de socializare. „Ucraina folosește armele furnizate de aliații NATO pentru a distruge capacitățile de luptă ale Rusiei. Acest lucru ne face pe toți mai siguri, în Europa și în America de Nord”, a adăugat Stoltenberg.

Un ofițer ucrainean de rang înalt a întâmpinat vestea votului cu expresia „grozav”. Dar când a fost întrebat cât timp va dura ca reaprovizionarea să ajungă pe linia frontului, el a spus că acest lucru depinde de mulți factori. „Implementarea ar putea dura săptămâni, iar livrarea luni de zile”, a spus oficialul, căruia i s-a acordat protecția anonimatului pentru a putea vorbi liber.

Liderii ucraineni și oficialii militari suspectează că Rusia va lansa o ofensivă în iunie sau iulie și spun că ținta recentă a infrastructurii ucrainene este o campanie preofensivă.

„Suntem recunoscători Camerei Reprezentanților pentru această decizie istorică”, a declarat, pentru o publicație de la Bruxelles, Ivanna Klympush-Tsintsadze, fost vicepremier ucrainean și acum deputat al opoziției. „Sper că Senatul nu va ezita și nu va proroga, deoarece fiecare zi în care nu se acordă asistență Ucrainei aduce mai aproape catastrofa civilizației occidentale”, a adăugat ea.

„Sper că SUA nu vor lăsa să se întâmple asta!”, a mai spus Klympush-Tsintsadze.

Exercițiul-maraton pentru adoptarea proiectului de lege american, care mai are nevoie de aprobarea Senatului, a determinat în ultimele săptămâni Europa să analizeze posibilitatea de a oferi ajutor militar suplimentar Ucrainei devastate de război.

„Mulțumesc, America!”, a scris, pe rețeaua de socializare X, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Proiectul de lege vital de ajutor al SUA, adoptat astăzi de Camera Reprezentanților, va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele noastre națiuni să devină mai puternice”, a adăugat el.

„O veste excelentă, într-adevăr. Mii dintre cei mai buni dintre noi vor rămâne în viață”, a spus, pentru Politico, deputatul Rostislav Pavlenko, reprezentant al opoziției. „Sper că toate procedurile standard sunt pregătite și că livrarea începe să se pună în mișcare imediat”, a precizat el.

Însă o altă deputată a opoziției, Inna Sovsun, s-a întrebat de ce a durat atât de mult timp pentru ca legea să fie aprobată. „Ucraina este foarte recunoscătoare! Doar o întrebare: a fost necesar să se amâne jumătate de an pentru a se vota? Câte vieți ar fi putut fi salvate?” , a scris Sovsun, într-un mesaj publicat pe X.

„Temele de acasă”

Unii lideri europeni au profitat de votul din Camera Reprezentanților pentru a face apel la Europa să nu se complacă și să nu piardă elanul acum că noul sprijin al Washingtonului este așteptat să ajungă în curând la Kiev.

„Sper că acest vot îi încurajează pe toți aliații să se uite prin depozitele lor și să facă mai mult”, a afirmat premierul Estoniei, Kaja Kallas, tot pe rețeaua X.

„Acum este, de asemenea, momentul să ne amintim că noi, statele din UE, trebuie să creștem propria noastră producție de armament, muniție și provizii pentru a ajuta Ucraina pe termen lung”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström. „Votul din această seară arată necesitatea acestui lucru. Trebuie să ne facem și noi temele”, a adăugat el.

Omologul său ceh, Jan Lipavský, s-a alăturat acestui sentiment, spunând: „Și Europa trebuie să facă mai mult. Ezitările și indeciziile noastre în sprijinirea efectivă a Ucrainei nu fac decât să motiveze Kremlinul să continue agresiunea care costă și mai multe vieți”.

Un test crucial pentru Europa va avea loc luni, când cei 27 de miniștri de externe ai țărilor UE se vor reuni la Luxemburg pentru a planifica viitorul ajutor militar pentru Kiev. Miniștrii ucraineni de externe și ai apărării se vor alătura discuțiilor, prin videoconferință.

Înaintea acestui weekend, aliații europeni din cadrul NATO s-au angajat să intensifice livrarea către Ucraina a sistemelor de apărare antiaeriană care sunt disponibile, potrivit lui Stoltenberg.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, oficialul-cheie din spatele ultimelor eforturi pentru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Kiev, a salutat și ea demersul legislativ al SUA.

„Aceasta este o zi de optimism pentru Ucraina și securitatea europeană”, a scris Baerbock, pe X.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *