Trei parlamentari români au ajuns ținta hackerilor chinezi din gruparea APT31, „vânați” de FBI pentru că spionează la nivel global (Europa Liberă)

Trei parlamentari români au ajuns ținta hackerilor chinezi din gruparea APT31, „vânați” de FBI pentru că spionează la nivel global (Europa Liberă)

Trei parlamentari din România, care fac parte dintr-un grup internaţional ostil Beijingului, au fost vizaţi de un grup de hackeri susţinut de guvernul chinez, dezvăluie marți, 26 martie, Radio Europa Liberă.

Deputaţii Cătălin Teniţă (REPER) și Alexandru Muraru (PNL), precum şi fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt politicenii români care ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de gruparea de hackeri intitulată APT31. Hackerii se opun Alianței Interparlamentare pentru China, un grup din care fac parte mai mulți parlamentari și care se preocupă de modul în care țările democratice ar trebui să se raporteze la China.

Autorităţile de la Washington, Londra şi Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susţinuţi de China le-ar fi vizat populaţia sau guvernele pentru a obţine informaţii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

Departamentul de Justiție al SUA a întocmit un rechizitoriu, publicat luni seară, din care reiese că şapte hackeri chinezi sunt daţi în urmărire internaţională de FBI şi că aceștia au fost trimişi în judecată.

În rechizitoriu, la al 20-lea capăt de acuzare se menționează că, pe lângă oficialii politici și guvernamentali din SUA, hackerii susținuți de Beijing au vizat în ultimii ani și politicienii care obișnuiau să critice China.

„În sau în jurul anului 2021”, hackerii din grupul APT31 au luat la ţintă Alianţa interparlamentară pentru China (IPAC). Grupul fusese fondat în 2020, la aniversarea protestelor din 1989 din Piaţa Tiananmen, înăbuşite cu brutalitate de regimul chinez.

IPAC a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez și acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia.

În preajma sau în luna ianuarie 2021, hackerii au înregistrat zece conturi de e-mail, de pe care au trimis peste 1.000 de e-mailuri către mai mult de 400 de conturi ale persoanelor asociate cu IPAC.

„Ţintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC şi 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fuseseră menţionaţi în subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populară Chineză)”, scrie în rechizitoriul Departamentului american de Justiţie.

Conform unor surse Europa Liberă, unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactaţi de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Muraru: “Nu pot accepta că un stat totalitar intimidează oficiali români”

Deputatul liberal Alexandru Muraru spune că nu își amintește să fi primit sau să fi deschis un astfel de email, dar că nu e surprins că membri IPAC au fost ținte ale hackerilor susținuți de guvernul de la Beijing.

„În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizați în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falși, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă și constantă noastră”, a declarat Alexandru Muraru, pentru publicația citată.

„Nu pot accepta că un stat totalitar, care suprimă orice libertate individuală și drepturile omului, vine în instituțiile românești și intimidează oficiali ai statului român. Ce s-ar întâmpla dacă Federatia Rusă, prin ambasada sa la București, și-ar permite să facă așa ceva? Ar ieși un scandal imens”, adaugă deputatul liberal.

Acțiunile hackerilor susținuți de regimul chinez nu au vizat doar oficialii din IPAC, ci și politicieni, instituții, oameni de afaceri sau companii din Statele Unite ale Americii. Perioada documentată de FBI este de cel puțin 14 ani, adică din 2010 până în prezent.

Șapte bărbați de origine chineză sunt căutați de FBI în acest caz, care a anunțat și o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care vor duce la capturarea lor.

Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *