Turcia: Închisoare pe viață pentru autoarea atacului terorist de acum doi ani din Istanbul

Turcia: Închisoare pe viață pentru autoarea atacului terorist de acum doi ani din Istanbul

Un tribunal turc a condamnat-o vineri, 26 aprilie, pe Ahlam Albashir, cetăţeană siriană, la închisoare pe viaţă pentru un atentat cu bombă din 2022 care a ucis şase persoane pe principala stradă comercială din Istanbul, arată o copie a verdictului obţinut de Reuters.

 

A primit șapte pedepse

 

Șase cetățeni turci, câte doi membri din trei familii, au fost uciși în atacul din 13 noiembrie 2022. Explozia a rănit și aproximativ 100 de persoane pe strada aglomerată plină de cumpărători și turiști.

Instanța a impus un total de șapte pedepse pe viață lui Albashir, care a fost identificată anterior de poliție drept persoana care a pus bomba.

 

Alți 20 de inculpați, condamnați

 

În cauză au fost implicați și alți peste 30 de inculpați. Patru dintre ei au fost eliberați vineri din închisoare, în timp ce instanța a dispus ca 10 inculpați să fie judecați separat, indivizii nefiind găsiți.

Alți douăzeci de inculpați au primit pedepse cu închisoarea de la 4 ani la viață. Dintre cei 20, șase persoane au primit pedepse cu închisoarea pe viață pentru „tulburarea unității și integrității statului” și „omor intenționat”.

Turcia a dat vina pe militanții kurzi pentru explozie, spunând că ordinul pentru atacul de pe bulevardul Istiklal a fost dat la Kobani, în nordul Siriei, unde forțele turce au condus operațiuni împotriva unei miliții kurde siriene în ultimii ani.

Acea miliție și gruparea militantă interzisă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat cu o insurgență timp de decenii împotriva statului turc, au negat implicarea în atac. Niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea.

Istanbulul a fost atacat în trecut de militanți kurzi, islamiști și de stânga. Un val de bombardamente și alte atacuri a început la nivel național, când încetarea focului între Ankara și PKK a fost întreruptă la jumătatea anului 2015.

Peste 40.000 de oameni au fost uciși în conflictul dintre PKK și Turcia de când gruparea militantă a luat armele în 1984. Este considerată o organizație teroristă de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *