TVR plătește 130.000 de euro pentru conceptul unei emisiuni despre limba română, cu o prezentatoare și patru concurenți

TVR plătește 130.000 de euro pentru conceptul unei emisiuni despre limba română, cu o prezentatoare și patru concurenți

Libertatea a intrat în posesia unor documente din cadrul televiziunii naționale pentru realizarea emisiunii „Care pe care”. Cea mai mare sumă pentru producerea a 44 de ediții este pentru licența de program, bani care ajung în conturile firmei SC Media Factory Unit SRL. Licența pentru o singură ediție este de 2.490 de euro plus TVA, iar TVR explică ce reprezintă aceasta.

Peste 2.000 de angajați are televiziunea publică, conform ultimului raport de activitate. Cu mult peste numărul salariaților de la oricare dintre concurenții privați.

La TVR pot fi produse emisiuni de la A la Z. Sunt specialiști angajați pentru fiecare zonă. De la creație până la producție și difuzare. 

Unele emisiuni sunt cumpărate. „La cheie”, adică gata de difuzare, sau doar conceptul, producția fiind realizată de echipa TVR.

Este și cazul emisiunii de cultură generală „Care pe care”, intrată recent pe post, și pentru al cărei concept TVR plătește 130.000 de euro, conform unor documente interne intrate în posesia Libertatea.

„Care pe care”

Din 8 mai, TVR 1 difuzează de patru ori pe săptămână emisiunea „Care pe care”, realizată de Ruxandra Gheorghe Negrea. „Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format TV 100% românesc”, după cum o descriu reprezentanții televiziunii.

Conform „expunerii de motive”, document intrat în posesia ziarului, avizat și semnat de Carla Tompea, producător general al TVR, postul public își propunea:

„Un format TV de cultură generală, care evidențiază importanța conservării și promovării limbii și a patrimoniului cultural românesc, servind totodată ca instrument de educare și îmbunătățire a abilităților lingvistice ale concurenților și telespectatorilor”.

„Bogăția limbii române și impactul acesteia”

Astfel „emisiunea va contribui la continuarea limbii și tradițiilor culturale românești pentru generațiile viitoare, prezentând diversitatea și bogăția limbii române și impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi”.

Pentru ca emisiunea să aibă loc, toate documentele explicative au ajuns pe 30 septembrie 2022 în Comitetul Director. Atunci s-a aprobat startul negocierilor între SRTv și SC Media Factory Unit SRL, compania care a venit cu proiectul pentru realizarea acestei emisiuni.

Extras din „Nota de fundamentare” adresată conducerii TVR

Apoi, conducerea TVR a avizat pozitiv, pe 10 februarie 2023, hotărârea conform căreia urmează „a se supune spre aprobare Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv încheierea unui contract între SRTv şi SC Media Factory Unit SRL, pentru realizarea emisiunii”. La mai puțin de o săptămână s-a aprobat încheierea unui contract între cele două părți.

De ce a fost nevoie de un vot în CA? Pentru că pentru toate proiectele sau achizițiile care au o valoare mai mare de 100.000 de euro, cum a fost și cazul acesteia, trebuie să fie aprobate obligatoriu de Consiliul de Administraţie al SRTv. 

130.000 de euro, doar pentru format

Potrivit devizului estimativ de producție, consultat de Libertatea, TVR va plăti doar pentru licența de program 2.490 de euro plus TVA pentru fiecare ediție. În total, 130.376 de euro cu tot cu TVA pentru cele 44 de ediții programate.

Întrebați de Libertatea dacă „suma de 2.490 de euro/ediție – plătită de SRTv pentru licența program este una corectă”, TVR a confirmat informațiile ziarului.

Extras din devizul estimativ

În total, peste jumătate de milion de euro

Conform devizului, emisiunea va costa TVR 2.341.614 lei plus TVA. Adică, aproximativ 570.000 de euro. 

Puțin peste 2.000 de euro reprezintă sponsorizări, în rest sunt bani publici. Pentru studiouri, imagine, onorariu participanți, scenografie și stilistică, personal editorial și construcție decor.

Cheltuielile totale estimate pentru emisiunea „Care pe care”, conform devizului estimativ

Cine se află în spatele formatului emisiunii

Marius Toader este director de creație și coproprietar al Media Factory, iar conform descrierii sale, compania pe care o deține a „produs peste 25 de programe TV”. Acesta a fost producător general și director al „MasterChef România”, dar și pentru „Imperiul Leilor”, show-uri difuzate de PRO TV.

Despre formatul vândut TVR contra sumei de 130.000 de euro, Toader spune, într-o postare pe contul său de Facebook, că l-a scris „în prima sa formă pentru Cristina Țopescu, o mare susținătoare a limbii române”.

„Formatul a ajuns după ceva ani în atenția a doi dintre președinții TVR, dar de fiecare dată, lucrurile s-au împotmolit. Așa că au trecut mai bine de 15 ani de la scrierea formatului până la difuzarea emisiunii…”, mai notează acesta.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmarius.toader.58%2Fposts%2Fpfbid025WxTiZeiDVYWzXE37ZP7wVsAL9PobtMBuR3Lr6Ttm9p1MzfQQSYDgYD2bgebcU2Al&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”536″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

Laude pentru profesioniștii TVR

Marius Toader are în postare și o serie de laude la adresa TVR: 

„Despre Televiziunea Română aveam tot felul de prejudecăți. (…) Am întâlnit oameni extraordinari, cu care aș putea să fac echipă pentru orice fel de emisiune a oricărei televiziuni. Oameni dedicați meseriei lor, oameni pe care orice televiziune ar trebui să îi protejeze și să îi susțină pentru că sunt tot mai rari. În primul rând pentru ei și pentru efortul lor extraordinar îmi doresc ca emisiunea asta să fie un succes și să reziste mai mult decât un sezon sau un președinte director general”.

Libertatea a încercat în mai multe rânduri să obțină un punct de vedere din partea lui Marius Toader, atât telefonic, cât și prin mesaje, dar fără niciun rezultat.

O prezentatoare și patru concurenți – formatul pentru care TVR plătește 130.000 de euro | Sursa foto: TVR

TVR explică ce reprezintă și ce cuprinde această „licență de program”

Conform unui răspuns oferit ziarului de către Televiziunea Română, pe care-l prezentăm mai jos, licența de program cuprinde următoarele elemente:

Biblia formatului » documentul pregătit de către licențiator în vederea producției programului TV bazat pe formatul acestuia (include, fără a se limita la, reguli, titluri, cuvinte/fraze-cheie, replici, caracteristici generale, poziția camerelor şi a luminilor, scripturi, exemple de materiale şi decoruri), care poate fi periodic modificat de către licențiator pe durata licenței;
Pachetul grafic » toate logourile şi conceptele vizuale, semnele grafice, desenele, imaginile, textele, șabloanele, elementele de identitate vizuală, elementele de legătură către pauzele publicitare şi genericele de final care menționează echipa de producție, principalii participanți şi realizatori, create şi dezvoltate de către licențiator şi furnizate licențiatului pentru a fi folosite în seria locală;
Pachetul software » programele software necesare pentru a permite castingul, producția şi difuzarea episoadelor în conformitate cu „Biblia formatului” şi care vor fi furnizate SRTv de către sau în numele licențiatorului;
Refacerea softului » în eventualitatea mutării videowall-ului şi a schimbării studioului de emisie, SRTv va informa licenţiatorul cu cel puţin 5 săptămâni înainte de începerea producţiei, iar acesta va proceda la refacerea softului, fără a solicita SRTv plată/costuri suplimentare;
Consultanță pentru format
Operarea pachetului software

Întrebați dacă mai există și alte emisiuni în cadrul TVR unde se plătește pentru o astfel de licență, reprezentanții postului public au transmis ziarului că „o astfel de licenţă se mai plăteşte pentru emisiunile «Câștigă România!» și «Vedeta populară»”.

Ce se întâmplă în cadrul emisiunii?

Înainte de difuzarea primului episod din cele 44, televiziunea națională a anunțat pe pagina de internet startul emisiunii concurs. 

Pe care o descrie astfel: „În fiecare ediție, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale, culese din presă și de pe internet”.

Printre atâtea concursuri de talente, Televiziunea Română ne face o ofertă de nerefuzat: petrece timpul într-un mod plăcut, dar şi util, află cât de bine vorbeşti româneşte şi reactualizează-ţi cunoştinţele de limba română! TVR îşi îndeplineşte astfel misiunea de post public de televiziune.

Ruxandra Gheorghe Negrea, realizatorul emisiunii:

Apoi urmează problemele ce au la start patru participanți:

Prima probă testează contracronometru cunoașterea proverbelor şi expresiilor româneşti pe care le folosim în conversaţiile zilnice;
Apoi urmează o probă ce verifică atât cunoaşterea gramaticii limbii române, cât şi viteza de reacţie;
Runda a treia, eliminatorie, invită participanţii la greşeli din televiziune, muzică, film, teatru, presă scrisă sau dintr-o bibliotecă specială, cea a titlurilor greşite;
Un alt concurent părăseşte competiţia în urma semifinalei în care se cer explicate sensul şi provenienţa unor cuvinte şi expresii. Cel care acumulează mai puţini bani în urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasaţi încep etapa finală;
Finaliştii se luptă în sinonime, iar învingătorul îşi dublează suma acumulată şi primeşte, drept cadou, şi două dintre volumele de căpătâi ale limbii române: DOOM şi DEX.

85 este numărul persoanelor care apar pe genericul emisiunii „Care pe care”. Printre ei două persoane la tâmplărie, alte două la tapițerie, două costumiere și șase cameramani.

Spor de 65% pentru prezentatoarea emisiunii

Ruxandra Gheorghe Negrea, prezentatoarea emisiunii „Care pe care” | Sursa foto: TVR

Libertatea a publicat documente interne din cadrul TVR care arătau că începând cu luna mai, 133 de persoane au primit sporuri între 534 de lei și 5.324 de lei brut pentru sarcini suplimentare care sunt făcute tot în timpul celor opt ore de program. 

Pe lista persoanelor cu măriri apare inclusiv realizatoarea emisiunii „Care pe care”, Ruxandra Gheorghe Negrea. Pe lângă salariul lunar pe care aceasta îl primește din partea TVR, Negrea încasează din luna mai suma de 5.324 de lei brut, cel mai mare dintre toate sporurile acordate.

Suma reprezintă „65% spor pentru îndeplinirea sarcinilor de jurnalist TV senior pentru emisiunea «Care pe care»”. Conform TVR, în 2001 a început colaborarea acesteia cu postul public, în toți acești ani fiind redactor, realizator, comentator sportiv şi prezentator.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *