Ucraina: Solicitările venite din partea unor state UE pentru blocarea importului de cereale sunt motivate politic, fără a se baza pe realități economice

Ucraina: Solicitările venite din partea unor state UE pentru blocarea importului de cereale sunt motivate politic, fără a se baza pe realități economice

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, a declarat luni, 25 martie, că solicitările venite din partea mai multor state membre ale Uniunii Europene (UE), vizând limitarea importurilor de cereale din Ucraina, sunt motivate politic şi nu reprezintă o problemă economică pentru acele guverne.

 

„În primul rând este o problemă politică”

 

Oficialul urmează să participe marţi la reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, într-un moment în care blocul comunitar rămâne criticat pentru propunerea de prelungire a tarifelor vamale preferenţiale acordate Ucrainei, scrie Economica.

Mai multe state membre au spus că cele mai recente propuneri ale Bruxelles-ului nu merg suficient de departe pentru a rezolva problemele create de afluxul de cereale ucrainene, o acuzaţie respinsă de Mikola Solski.

„După părerea mea, astăzi, asta nu este o problemă din punct de vedere comercial. În primul rând este o problemă politică, pentru a îndeplini cererile fermierilor din UE. Dacă luăm cifrele şi ne uităm la ele în mod obiectiv atunci cred că 80% din subiectele care sunt discutate vor dispărea”, a spus Mikola Solski într-un interviu pentru Bloomberg, citat de Agepres.

În acest context, Ministrul ucrainean al Agriculturii intenţionează să se întâlnească cu omologul său francez iar ulterior va merge în Polonia, unde are de gând să vorbească şi cu fermierii polonezi, care au fost cei mai vehemenţi în protestele lor şi au ceruit Guvernului de la Varşovia să oprească tranzitul de cereale ucrainene.

 

Fermierii au organizat proteste în mai multe ţări din Europa

 

Aminitm că, în ultimele săptămâni, fermierii au organizat proteste în mai multe ţări din Europa, din cauza importurilor ucrainene dar şi a poverii cadrului de reglementare stabilit la Bruxelles.

De asemenea, marţi intenţionează să organizeze noi proteste la Bruxelles, în faţa clădirii unde va avea loc reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii.

Uniunea Europeană analizează încă modul în care ar putea să sprijine comerţul cu Ucraina, fără a-i afecta pe fermierii europeni. Una dintre opţiunile discutate est prelungirea, pentru încă un an, a măsurilor comerciale preferenţiale care au dat Kiev-ului acces aproape nelimitat pe piaţa UE. Însă fereastra de timp pentru această opţiune se reduce, în condiţiile în care actualele facilităţi comerciale expiră la data de 5 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *