UE ratifică prima lege a inteligenței artificiale: ‘Echilibrul dintre inovație și siguranță’”

UE ratifică prima lege a inteligenței artificiale: ‘Echilibrul dintre inovație și siguranță’”

Într-un pas revoluționar, statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri asupra adoptării unei legislații pionierat pentru inteligența artificială (AI), marcând un moment istoric în reglementarea tehnologiei la nivel global. Anunțul a fost făcut de președinția belgiană a Consiliului UE, după negocieri aprige între țări.

Legislația, care a fost aprobată în unanimitate de către statele membre, include îngrijorările exprimate de națiuni cheie precum Germania și Franța, ajustându-se astfel în versiunea sa finală pentru a aborda aceste preocupări.

„Aceasta Lege AI reprezintă un pas esențial în stabilirea primelor norme globale pentru inteligența artificială, având ca scop principal asigurarea securității și respectarea drepturilor omului”, a declarat președinția belgiană.

Thierry Breton, comisarul european responsabil de acest dosar, a descris noua reglementare ca fiind „o reglementare istorică, o premieră mondială”, scrie Agerperes.

Comisia Europeană a lansat propunerea inițială pentru „Legea AI” în aprilie 2021. Totuși, lansarea ChatGPT de către OpenAI la sfârșitul anului 2022, un robot conversațional capabil să redacteze texte sau să efectueze traduceri în câteva secunde, a amplificat importanța și urgența reglementării.

ChatGPT și alte sisteme similare, capabile să genereze sunete sau imagini, au evidențiat atât potențialul enorm al AI, cât și riscurile asociate, inclusiv răspândirea pe rețele sociale a imaginilor falsificate care par autentice.

Franța și Germania au subliniat necesitatea protejării start-up-urilor europene în domeniul AI, cu scopul de a favoriza apariția unor „lideri europeni” în acest sector.

Pentru inteligențele artificiale generative, care pot crea texte, sunete sau imagini la cerere, noua legislație impune reguli stricte pentru asigurarea calității datelor folosite în algoritmi și pentru conformitatea cu legislația UE privind drepturile de autor, cerând dezvoltatorilor să indice clar că produsele AI sunt artificiale.

Vezi și: Ce se întâmplă cu inteligența artificială în 2024. Tendințele, în continuă schimbare, iar lumea așișderea

Sistemele considerate de „risc înalt”, cum ar fi cele utilizate în infrastructuri critice, educație, resurse umane sau ordine publică, vor trebui să respecte reguli stricte, inclusiv supravegherea umană, documentația tehnică detaliată și un sistem eficient de gestionare a riscurilor.

Această legislație plasează UE în avangarda reglementării inteligenței artificiale, punând bazele unei abordări etice și sigure a acestei tehnologii emergente.

Vezi și: Cum va fi folosită inteligența artificială în industria serviciilor pentru afaceri: Ce beneficii au angajații cu studii superioare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *