Un cunoscut doctor explică de ce „acum trebuie făcut vaccinul anti-COVID”. Ce alte vaccinuri sunt recomandate împotriva infecțiilor din sezonul rece

Un cunoscut doctor explică de ce „acum trebuie făcut vaccinul anti-COVID”. Ce alte vaccinuri sunt recomandate împotriva infecțiilor din sezonul rece

Managerul de la „Matei Balș”, doctorul Cătălin Apostolescu, sfătuiește categoriile de persoane vulnerabile să se imunizeze pentru a reduce riscul de a dezvolta forme severe ale bolilor cauzate de virozele respiratorii ce încep să circule toamna-iarna. Colegul acestuia, doctorul Adrian Marinescu, explică cine și de ce trebuie să facă vaccinul anti-COVID acum. 

Când începe toamna, începe școala. Și aproape simultan și sezonul virozelor respiratorii. „Toate-s vechi și toate noi”, spune doctorul Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, din București. „Pentru noi nu s-a schimbat nimic. Începe sezonul rece și ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii. Începând de la cele banale, cauzate de adenovirus și rinovirus, până la cele mai severe, cu amenințare de viață, cum sunt cele provocate de virusul gripal, sincițial și, nu în ultimul rând, de COVID”.

La capitolul recomandări, specialistul infecționist spune că nu are de dat sfaturi în plus față de cele repetate constant în pandemie. „Măsurile de prevenire sunt aceleași. Evitarea spațiilor aglomerate, o atenție mărită măsurilor de igienă personală cum sunt folosirea batistei și spălatul pe mâini”. Iar pentru categoriile de persoane vulnerabile, doctorul Apostolescu le recomandă imunizarea. „Vaccinarea pneumococică trebuie făcută de cei peste 65 de ani, vaccinarea meningococică se adresează copiilor mici și persoanelor tinere”.

Vaccinul antigripal și cel împotriva COVID trebuie făcut de cei care suferă de boli cronice. „Prin imunizarea cu cele două vaccinuri, cei imunodepresivi, cei cu afecțiuni pulmonare, cu diabet, cu cancer și bătrânii pot evita dezvoltarea de forme severe care le pun viața în pericol”, a declarat doctorul Cătălin Apostolescu. 

Colegul acestuia, doctorul Adrian Marinescu, cel care deține și funcția de director medical la „Matei Balș”, precizează faptul că vaccinul anti-COVID trebuie făcut încă de pe acum. „Chiar dacă apar mereu mutații, ultima variantă fiind Pirola, schema completă de imunizare a demonstrat clar o scădere a mortalității. Majoritatea cazurilor care au ajuns în Terapie Intensivă au fost persoane nevaccinate. Doar 2-3% reprezintă cazurile severe apărute la pacienți vaccinați. Este evident beneficiul imunizării”, a spus doctorul infecționist Adrian Marinescu.

Doctorul Adrian Marinescu

Când și unde poate fi făcut vaccinul anti-COVID

Specialiștii infecționiști de la „Balș” îi sfătuiesc pe cei care au recomandare și doresc să se imunizeze împotriva COVID să o facă, pentru că a apărut deja o creștere a cazurilor în mai multe țări europene. „Acest vaccin este disponibil, avem suficiente stocuri”. El poate fi făcut la cabinetele medicilor de familie, la fel ca și cel antigripal. „Cel împotriva gripei încă nu a sosit. Este așteptat să apară la sfârșitul lunii octombrie, iar până la sfârștul lunii noiembrie ar fi indicat să fie finalizată imunizarea”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *