Un fenomeniu straniu va afecta România în acest weekend. Ce este, de fapt, „ploaia sângerie” și cum se manifestă. Avertismentul medicilor (VIDEO)

Un fenomeniu straniu va afecta România în acest weekend. Ce este, de fapt, „ploaia sângerie” și cum se manifestă. Avertismentul medicilor (VIDEO)

Meterologii au anunțat că ciclonul mediteranean, care a lovit Europa, va ajunge și în România începând de joi seară și se va manifesta la începutul acestui weekend.

 

Ciclonul mediteranean, însoțit și de praful saharian

 

Totodată, trebuie să avem grijă la faptul că acest ciclon va veni însoțit și de praful saharian, care generează un fenomen spectaculos, dar nesănătos, și anume, ”ploaia sângerie”, informează Știripesurse.

De joi noaptea spre vineri vom avea parte de ploi, iar efectele fenomenului ”ploaia sângerie” vor fi vizibile, spune directorul ANM, Elena Mateescu.

”Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul. Vor fi precipitații în special începând din noaptea de joi spre vineri în Banat, în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali, posibil precipitații mixte, acolo unde și vântul va putea avea intensificări, cu viteze la rafală mai mari peste 40-50km/h, dar și în zonele în care vor fi ploi la cote mai reduse. Până atunci însă, vorbim de un regim de temperaturi mult mai ridicat comparativ pentru această perioadă din calendar, vor fi 8-21 grade Celsius”, a precizat Elena Mateescu, la Antena 3.

 

Cum se manifestă fenomenul „ploaie sângerie”

 

O cantitate însemnată de nisip din Sahara este transportă de către vânturile din Africa până pe continentul nostru. Din cauza acestui nisip saharian, uneori cerul devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Așasar, nu este prima dată când praful din Sahara ajunge și în Europa, acest fenomen se întâmplă de câteva ori pe an, iar acest lucru are consecințe asupra vremii.

Praful saharian constă în mare parte în particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți și, de asemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.

 

De ce e periculos pentru sănătate praful saharian

 

Trebuie să ținem cont și de faptul că praful saharian e foarte periculos pentru sănătate.

Medicii atenționează populația cu privire la valul de praf saharian, care urmează să ajungă și în România.

Aceștia recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Din cauza norului de praf saharian, pot fi afectate atât persoanele care au probleme respiratorii, dar și cele sănătoase.

Odată ce sunt inhalate acele particule de praf, ele ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune.

Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *