Un lunetist ucrainean, dezvăluiri despre camarazii lui: „Oameni cu tuberculoză sunt trimiși pe front cu un Kalașnikov ruginit”

Un lunetist ucrainean, dezvăluiri despre camarazii lui: „Oameni cu tuberculoză sunt trimiși pe front cu un Kalașnikov ruginit”

Lunetistul ucrainean Konstantin Proșinski a vorbit într-un podcast despre condițiile catastrofale din armata ucraineană. Potrivit acestuia, ucrainenii grav bolnavi sunt mobilizați și trimiși în prima linie, scrie cotidianul elvețian Blick, care a tradus interviul dat de soldat jurnalistului și politologului ucrainean Iuri Romanenko.

Fără uniforme de protecție și cu arme ruginite, așa se spune că au fost trimiși în războiul din Ucraina soldații ruși mobilizați. Apelurile telefonice interceptate și rapoartele militarilor prezintă o imagine sumbră a condițiilor din armata lui Vladimir Putin. Dar există probleme și în armata ucraineană, spune lunetistul Konstantin Proșinski, 53 de ani, care a luptat pe front.

„Bărbații sunt trimiși în prima linie nepregătiți”, a spus Proșinski, într-un interviu cu politologul și jurnalistul ucrainean Iuri Romanenko,45 de ani. „Diabetici, oameni cu hepatită, tuberculoză, li se dă un Kalașnikov ruginit și apoi sunt trimiși la Bahmut”, deplânge el situația.

„Unii dintre cei mai tineri din echipă au 53 de ani, iar cei mai bătrâni 59 de ani. Ultima dată când au ținut o armă în mână a fost în epoca sovietică, dacă au ținut vreodată”, adaugă soldatul.

Militar cu experiență, Poroșinski a criticat și actualele procese de mobilizare din Ucraina. Echipe speciale sunt în mișcare în toată țara, încurajând bărbații de vârstă militară să se prezinte pentru teste de aptitudini la cel mai apropiat centru de recrutare. Acest lucru a fost confirmat și de interpretul folosit de Blick pentru traducerea interviului, Sergei Okiscev. Și el trebuie să se prezinte pentru recrutare.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/E7rEG5kGf2M” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Proșinski avăzut de mai multe ori cum tinerii neexperimentați au ajuns direct în luptă. „Colegii îmi spun că îi duc pe bărbați în prima linie, dar se întorc fără ei”, spune lunetistul. Comandanții nu le-au dat timp să-i instruiască corect pe nou-veniți.

„În loc să vină cu o strategie și să aștepte, se grăbesc înainte, fără să se gândească. Fără sprijin și fără vehicule blindate. Asta e absolut rău”. În plus, trupele regulate sunt înlocuite mult prea rar: „Suntem încă în zona de război, după șase luni”.

Konstantin Proșinski. Foto: Facebook / Костя Прошинский

Toate aceste lucruri sunt devastatoare pentru ucraineni, deoarece, în opinia sa, armata rusă s-a îmbunătățit: „La început, au atacat mai des în masă, acceptând pierderi grele. Acum atacă în grupuri de șase până la doisprezece soldați. Ei învață. Au început deja să se adapteze la metoda noastră de război. Metoda noastră a avut destul de mult succes la început. Dar acum am cam fost prinși din urmă. În același timp, au mai mulți oameni decât noi, tancuri, obuze, tunuri și așa mai departe”.

Lunetistul se teme că Rusia nu și-a arătat încă întregul potențial de luptă: „Dacă îmi ceri părerea mea personală, nu văd nicio șansă în momentul de față să ne întoarcem la granițele teritoriale din 1991, nici chiar la cele de pe 24 februarie, când a început invazia rusă”, spune el.

Cu toate acestea, Poroșinski e de părere că Ucraina a câștigat deja o victorie decisivă: „Nu cred că scopul lui Putin a fost să cucerească teritorii. A vrut să distrugă statalitatea Ucrainei, dar nu va realiza asta. Putem pierde, teoretic, o parte din regiunile noastre, ar trebui să fim pregătiți pentru asta. Dar nu ne vom pierde statalitatea ca țară”.

Romanenko a insistat pe acest subiect și l-a întrebat pe lunetist: „Populiștii noștri spun adesea că, dacă granițele de-a lungul liniei de demarcație sunt stabilite în cursul negocierilor, va avea loc o revoltă în armată. Care este răspunsul dumneavoastră la asta, din partea armatei?”

„Nu pot vorbi în numele întregii armate. Dar în ceea ce mă privește pe mine și pe soldații care servesc cu mine, pot spune că nu am avea absolut nicio problemă cu asta”, a fost răspunsul militarului.

Se pare că oboseala de război se instalează încet în Ucraina. Potrivit unui sondaj de la sfârșitul lunii iulie, 30% dintre ucraineni au susținut cu orice preț încheierea timpurie a războiului. Chiar dacă asta înseamnă că nu se pot recuceri părți din Ucraina. Acest lucru este relatat de site-ul de știri Strana.

Părți din interviul citat au fost publicate de ediția de limbă rusă a revistei Life, dar și de agenția de presă de stat TASS.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid0Ce1bqZfM3Jqa2SFLSpjiWjE71mgqdLJiDGA95K3BYyEwY3DD7qGcca7qNrcsesRDl%26id%3D100013935528466&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”296″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>

La două zile după interviu, Konstantin Proșinski a scris pe contul său de Facebook că a primit foarte multe mesaje. „După ce a fost intervievat de Iuri Romanenko, mulți dintre luptătorii din prima linie au sunat și au mulțumit pentru ceea ce am spus. În același timp, mulți civili m-au numit trădător și multe alte lucruri. Au zis că sunt agent Z și că rușii se pregătesc să mă transfere la ei. Am trecut prin asta, sunt un bătrân puternic. În general, mi-am dat seama și mai profund că oamenii trebuie să vorbească numai despre bine și foarte bine. Poneii roz și halate albe chiar își doresc asta”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *