Femei din Maroc și Sudan, violate de lideri religioși. A fost agresată inclusiv jurnalista care documenta cazul sub acoperire: „Soluția se află în educație”

Femei din Maroc și Sudan, violate de lideri religioși. A fost agresată inclusiv jurnalista care documenta cazul sub acoperire: „Soluția se află în educație”

O lume ascunsă a abuzurilor sexuale și a exploatării femeilor de către bărbați care se prezintă drept „vindecători spirituali” a fost descoperită de BBC Arabic în Maroc și Sudan, două țări în care astfel de practici sunt deosebit de populare. „Când m-am trezit, mi-am dat seama că am fost violată”, le-a povestit o tânără jurnaliștilor.    

Vindecarea spirituală, cunoscută și sub numele de „vindecare coranică”, este o practică populară în lumea arabă și musulmană. Femeile sunt cele care apelează la  vindecători, crezând că aceștia pot rezolva problemele și vindeca bolile prin alungarea spiritelor rele cunoscute sub numele de „jinn”.

Reporterii au adunat, vreme de un an, mărturii de la 85 de femei, care au indicat 65 de așa-ziși vindecători din Maroc și Sudan, două țări în care astfel de practici sunt deosebit de populare, cu acuzații care variază de la hărțuire sexuală la viol.

De asemenea, jurnaliștii BBC au petrecut luni întregi vorbind cu ONG-uri, avocați și femei pentru a aduna și verifica poveștile de abuz. Mai mult, o reporteră sub acoperire care a apelat la unul dintre acești „vindecători” pentru a urma un așa-zis tratament de vindecare coranică a fost ea însăși agresată de bărbat, se arată în reportajul BBC. 

A căutat ajutor pentru depresie 

Pe când avea 20 de ani, Dalal*, o tânără din Maroc, a căutat ajutor pentru depresie la unul dintre vindecătorii spirituali dintr-un oraș de lângă Casablanca. Motivul depresiei? Era posedată de un spirit rău, cunoscut sub numele de „jinn”, i-a explicat bărbatul. 

În timpul unei ședințe individuale, acesta i-a cerut tinerei să miroasă „un parfum de mosc”, iar fata și-a pierdut imediat conștiența. Dalal crede acum, rememorând experiența, că a fost de fapt drogată de pretinsul vindecător. Tânăra a povestit că nu avusese niciodată o experiență sexuală, era așadar virgină. Își amintește că atunci când s-a trezit nu mai avea lenjerie intimă pe ea și și-a dat seama că fusese violată. 

A început să țipe la agresor, după cum povestește: „«Să-ți fie rușine! De ce mi-ai făcut asta?!», am început să urlu la el. «Pentru ca spiritul rău să-ți părăsească trupul!», mi-a răspuns”.

Tânăra povestește cum, de rușine, n-a putut să spună nimănui, fiind sigură că va fi învinuită pentru viol, așa cum se întâmplă în numeroase cazuri de abuz. Câteva săptămâni mai târziu, a aflat cu groază că este însărcinată. S-a gândit chiar să se sinucidă, notează sursa citată. 

Tot spiritul rău este cel care a lăsat-o însărcinată, i-a spus pretinsul vindecător, în momentul în care tânăra l-a contactat pe bărbat. 

Și-a dat copilul spre adopție

Dalal povestește că a fost atât de traumatizată de cele întâmplate, încât atunci când s-a născut copilul, a refuzat să se uite la el, să-l țină în brațe sau chiar să îi dea un nume și l-a dat spre adopție. 

Dacă familia ei ar fi aflat ce i s-a întâmplat, ar fi ucis-o, le-a spus fata jurnaliștilor BBC.

De altfel, multe dintre femeile care au acceptat să vorbească cu reporterii au declarat că teama lor cea mai mare era aceea că vor fi învinovățite în momentul în care ar fi raporta abuzul. Prin urmare, foarte puține dintre victime au spus familiei prin ce au trecut și cu atât mai puține poliției. 

În plus, unele dintre ele s-au temut chiar că spiritele rele, așa-zișii jinni, s-ar fi răzbunat pe ele în cazul în care ar fi vorbit. 

A vrut să alunge sărăcia 

Sawsan, o altă femeie din Sudan cu care reporterii BBC au stat de vorbă, a apelat la un vindecător din dorința de a scăpa de sărăcie și de a avea o relație mai bună cu soțul ei. Asta după ce bărbatul a părăsit-o pentru a locui cu cea de-a doua lui soție, lucru permis bărbaților de legea islamică. 

Femeia nu știa la ce tratament să se aștepte, dar în niciun caz la cel propus de așa-zisul vindecător. 

„Mi-a spus că va face sex cu mine și că va folosi fluidele corporale rezultate pentru a prepara o poțiune cu care ar trebui să-l hrănesc pe soțul meu”, a povestit Sawsan. 

Bărbatul părea foarte sigur pe el. „Era încrezător că nu îl voi denunța la poliție sau că-l voi spune soțului meu”, a povestit femeia. Sawsan spune că a plecat imediat și nu s-a mai întors la vindecător pentru o altă ședință. Dar nu a raportat comportamentul bărbatului. 

Trei dintre cele 50 de femei din Sudan cu care reporterii BBC au stat de vorbă au avut de-a face cu același lider religios – șeicul Ibrahim. Una dintre ele, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a povestit că acesta a manipulat-o pentru a face sex cu el. 

O altă femeie, Afaf, a declarat că a fost nevoită să-l împingă violent de pe ea atunci când acesta i-a cerut să facă sex. S-a simțit neputincioasă: „Oamenii nu acceptă că șeicii spun și fac aceste lucruri. Pur și simplu nu ne cred. Cum pot găsi martori? Nimeni nu m-a văzut în cameră cu el”.

Același șeic a agresat-o pe reportera sub acoperire 

În încercarea de a colecta mai multe dovezi, Reem*, o reporteră sub acoperire de la BBC l-a vizitat pe șeicul Ibrahim, căruia i-a spus că suferă de infertilitate și are nevoie de ajutor. 

Șeicul i-a spus jurnalistei că va spune o rugăciune și i-a pregătit o sticlă cu „apă vindecătoare”, cunoscută sub numele de „mahayya”, pe care să o ia acasă și să o bea. 

Apoi, potrivit BBC, șeicul s-a așezat foarte aproape de ea și i-a pus mâna pe abdomen. Când jurnalista i-a cerut să-și îndepărteze mâna, nu numai că nu a făcut-o, dar a continuat să o pipăie, coborând în zona intimă, peste haine. 

Reportera s-a ridicat și a fugit din cameră. „M-a șocat, avea o privire foarte ciudată”, a povestit apoi Reem. Cu siguranță, nu era prima dată când se comporta astfel cu una dintre clientele sale, a adăugat jurnalista. 

BBC l-a contactat pe șeicul Ibrahim pentru a-l confrunta cu cele povestite de Reem. Acesta a negat că ar fi hărțuit sau agresat sexual femeile care i-au cerut ajutorul și a refuzat să răspundă la alte întrebări ale jurnaliștilor. 

Alternativa – vindecătoare spirituale femei

Pentru femeile care își doresc să aibă parte de o experiență de vindecare spirituală, fără riscul să fie agresate, există un centru în apropiere de Khartoum, capitala Sudanului. A fost deschis de Sheikha Fatima și este un centru destinat exclusiv femeilor. Aici activează numai vindecătoare femei, pentru ca femeile să știe că există o alternativă sănătoasă. 

Jurnaliștii BBC au vizitat centrul și au stat de vorbă cu Sheikha Fatima. Ea a povestit cum ajung femeile să fie vulnerabile în acea stare de inconștiență, ceea ce le permite altor vindecători spirituali să profite de ele. 

<strong>„</strong><strong>Multe femei ne-au spus că au crezut cu adevărat că șeicul alungă diavolul din corpurile lor atingându-le. Au crezut că face parte din tratament. Este șocant ceea ce auzi de la aceste femei”, a povestit ea. </strong>

Ce spun autoritățile din Maroc și Sudan 

În Sudan, dr. Alaa Abu Zeid, șeful Departamentului pentru Familie și Societate din cadrul Ministerului Afacerilor Islamice, a recunoscut că lipsa de reglementare în domeniul vindecării spirituale „provoacă haos” și că acest rol este folosit ca „o profesie pentru cei care nu au un loc de muncă”.

El a declarat pentru BBC că instabilitatea politică a țării a făcut ca aceasta să nu fie în prezent o prioritate pentru minister. 

<strong>„</strong><strong>Este greu să intervii din punct de vedere juridic în această situație. Soluția se află în educație și predicile religioase”, a declarat și ministrul afacerilor islamice din Maroc, Ahmed Toufiq. </strong>

Atunci când, în ciuda tuturor dovezilor, autoritățile sunt reticente în a lua măsuri, notează BBC, misiunea de a-i opri pe acești abuzatori deghizați în vindecători spirituali le revine femeilor care au curajul și tăria de a-i denunța și de a vorbi public despre abuz. 

*Numele victimelor din text au fost schimbate de jurnaliștii BBC pentru a le proteja identitatea.

Foto: 123rf

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *