Un medic ATI povestește cum a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta cu salariul lunar. „Nu credeam că-mi voi număra măruntișul din ghiozdan”

Un medic ATI povestește cum a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta cu salariul lunar. „Nu credeam că-mi voi număra măruntișul din ghiozdan”

Profesia de medic ATI este una extrem de solicitantă și, în același timp, esențială pentru sistemul de sănătate. Un medic ATI se confruntă zilnic cu situații extrem de provocatoare și trebuie să-și dedice întreaga energie și expertiză pentru a salva vieți. Cu toate acestea, realitățile din sistemul medical pot fi uneori copleșitoare, iar medicii se regăsesc deseori luptând nu doar pentru sănătatea pacienților, ci și pentru propriul confort financiar.

Într-o postare emoționantă pe rețeaua de socializare Facebook, un medic specialist în ATI a dezvăluit necazurile cu care se confruntă, vorbind deschis despre modul în care a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta cu salariul său lunar. Cu toate că își dedică viața salvării celor aflați în pragul morții, medicul a mărturisit că a ajuns să își numere fiecare bănuț din ghiozdan, subliniind astfel dificultățile financiare și presiunile cu care se confruntă personalul medical în ziua de azi.

Mirela Ciobănescu a decis să-și spună păsul într-o postare pe rețeaua de socializare. Mirela reclamă faptul că după șase ani de facultate și cinci ani de rezidențiat, salariul pe care îl primește abia îl poate drămui.

Ciucă despre contestarea la CCR a comasării alegerilor: „Nu ne este teamă”

„Daca imi spunea cineva ca o sa fiu medic specialist ATI si astia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe tara, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.- Nu credeam ca mi voi numara maruntisul din ghiozdan ca sa vad daca pot sa imi cumpar o cafea in drum spre spital.- Nu credeam ca nu voi avea posibilitatea de a-mi plati taxele de participare la congresele noastre nationale de ATI, in conditiile in care se doreste actualitate si profesionalism din partea noastra zi de zi.- Nu credeam ca a scoate un post de medic specialist la concurs intr-un spital de stat este un proces atat de anevoios si nimeni nu iti poate spune cat va dura. Asa ca, nici tu nu stii daca lunile urmatoare te vor prinde tot somer sau angajat cu carte de munca.- Nu credeam si nu as fi crezut daca nu traiam pe propria-mi piele ca fara certificatul de medic specialist eu nu exist si nu imi va fi permis sa efectuez garzi pe numele meu nici macar ca rezident de anul al V-lea, iar in felul asta voi ramane cu rate neplatite la banca- Nu credeam ca la varsta de 30 de ani, dupa 6 ani de facultate in care am primit bursa de studiu si dupa 5 ani de rezidentiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generala de 9.33, eu inca voi fi intretinuta de parintii mei si voi primi pachet de acasa, pentru ca parcursul obtinerii actelor de specialist, a obtinerii unui post de medic specialist ATI va dura atat de mult.- Am fost naiva sa cred ca examenul nostru european avea sa fie cea mai grea parte- de fapt, era singurul lucru care depindea de mine, si deci, cel mai usor.Cat despre restul… ramane sa aflam.Asa ca, dragi colegi mai mici, poate voi puteti invata ceva din asta si veti reusi sa schimbati macar o parte dintre lucruri in favoarea voastra, asa cum trebuie sa fie.E greu sa iti mentii focusul doar pe ceea ce faci, sa muncesti cu drag si spor cand tu nu ai ce pune pe masa.Am facut aceasta postare din dorinta de a arata ca nu toti medicii sunt spagari cum se presupune. Ba chiar, cei la inceput de drum traiesc de pe-o zi pe alta in speranta unor vremuri mai bune”, scrie medicul pe pagina sa de socializare. Nicolae Ciucă anunță cine este liberalul în cărți pentru Primăria Capitalei. Când va fi făcut anunțul oficial

Postarea s-a viralizat și a atras o mulțime de comentarii. Majoritatea celor care i-au comentat tinerei la postare i-au dat dreptate, unii chiar arătând că se află în aceeași situație.

„Interesanta postarea! Comentez din postura unuia care a luat primul rezidentiatul pe Bucuresti in generatia mea in specialitatea mea, insa nu a avut “sansa” sa ramana intr-un Centru Universitar….., asa ca ca am ales sa merg in provincie in detrimentul plecarii din tara (acum imi pare rau)… mentionez ca din cand in cand mai rezolv si cate un caz de nivel de centru universitar, cu foarte mare stres si presiune, deoarece marile centre universitare refuza unii pacienti din varii motive, si cand spun mare stes, ma refer in primul rand la suportul departamentului de anestezie terapie intensiva. In provincie este un deficit mare la acest nivel…asa ca frustrarile sunt prezente peste tot”.

Forțe proaspete pentru liberali. Ben-Oni Ardelean, împreună cu platforma sa politică, revine la PNL

„Oare tinerii specialiști au dreptul la ajutor de șomaj, până să aibă dreptul de a munci și mai ales până să aibă unde munci? Că între licență și rezidențiat, mai precis între septembrie și februarie tânărul absolvent nu are nici un venit. Si nimănui nu ii pasă. Daca nu ai părinți, ce faci? Eu m-am angajat ca profesoara de engleza la o grădiniță vreo două luni. Chiar am primit propunerea de a fi avansată dacă rămân acolo… desigur pentru un salariu care depășea salariul de medic stagiar ( am prins vremea când se făcea un an de stagiu înainte de rezidențiat)”

”Ințeleg drama sistemului medical și clar e nedrept ceea ce ți se întâmplă Mirela. Însă, in astfel de situații sunt și alte meserii la fel de onorabile cu cea pe care o profesezi. Profesori, ingineri (pe calificări puțin apreciate în România) care lucrează pe minimul pe economie, după ani de studiu în care s-au zbătut in sărăcie. 57% din forța de muncă din Romania se zbate cu minimul pe economie sau in zona aia…”.

„Hai că nu e chiar așa de plâns. Eu din câți medici ATI cunosc, nu «moare nici unul de foame». Hai sa mai avem și modestie, sunt alte categorii sociale care să se plângă”

Pâinea cu gust de carne, invenția uimitoare a Universității Dunărea de Jos Galați. Cum ar putea salva buzunarele și sănătatea românilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *