„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin

„Un nivel record de fraudă electorală”. Ce au descoperit jurnaliștii de la Novaia Gazeta despre scrutinul prezidențial câștigat de Putin

Jurnaliștii de la publicația independentă Novaia Gazeta Europa, aflată în exil, susțin că aproximativ jumătate din voturile pentru Vladmir Putin au fost trucate – respectiv cel puțin 31,6 milioane de voturi.

Jurnaliștii de la publicația independentă Novaia Gazeta Europa vorbesc despre un „nivel record de fraudă electorală” la alegerile prezidențiale din Rusia din 15-17 martie. Potrivit unei analize a ziarului, „Vladimir Putin a primit cel puțin 31,6 milioane de voturi prin fraudă, adică aproximativ jumătate din voturile pentru el au fost trucate”.

Publicația a folosit date bazate pe rezultatele procesării a 97% din protocoalele Comisiei Electorale Centrale (CEC), colectate de canalul Nevybory, și a aplicat o metodă a matematicianului Serghei Shpilkin pentru a estima proporția de voturi „anormale”.

Concluzia a fost aceea că „au fost atât de multe falsificări încât este aproape imposibil să se identifice zona voturilor «cinstite» prin metode statistice”, spun jurnaliștii de la Novaia Gazeta, care vorbesc despre „un nivel record de fraudă electorală”.

Potrivit datelor CEC, excluzând votul electronic, la scrutin au participat 74,5 milioane de alegători, iar 64,7 milioane dintre ei au votat pentru Putin.

Concret, pentru a afla câte voturi au fost „adăugate” câștigătorului prin falsificarea buletinelor de vot și rescrierea protocoalelor finale, a fost comparată distribuția voturilor pentru diferiți candidați cu prezența la vot la fiecare secție de votare în parte.

„Dacă alegerile au fost corecte, distribuția voturilor pentru candidatul care conduce și pentru toți ceilalți candidați ar trebui să fie identică, adică să difere doar în valoare absolută datorită numărului diferit de voturi, nu și în formă”, explică Novaia Gazeta, precizând că adăugarea de voturi pentru unul dintre candidați afectează distribuția, în sensul în care crește atât prezența la vot, cât și rezultatul.

Rezultatele finale ale scrutinului, prezentate de CEC, arată că a obținut 87,28% dintre voturi. De asemenea, autoritățile electorale au anunțat o prezență record urne – 77,44%. Peste 87,1 milioane de persoane au venit la secțiile de votare, conform datelor oficiale.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *