Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea din Mangalia, faţă în faţă cu părinţii studenţilor ucişi în accidentul de la 2 Mai

Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea din Mangalia, faţă în faţă cu părinţii studenţilor ucişi în accidentul de la 2 Mai

În această dimineaţă, de la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia va începe al doilea termen în procesul şoferului drogat care, în august anul trecut, a ucis doi tineri și a rănit alți trei, într-un accident cu maşina, lângă 2 Mai. Judecătoarea din dosar e verificată de Inspecţia Judiciară după ce, la termenul trecut, a întrebat dacă e prezent la proces și unul dintre tinerii uciși în accident.

La termenul de azi, Vlad Pascu va asista la ședința de judecată prin videoconferinţă, din Penitenciarul Poarta Albă. Aflat în arest preventiv din 19 august anul trecut, el cere periodic să fie lăsat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru admiterea la facultate. Solicitarea i-a fost respinsă, până acum, de judecători.  

După ce, la termenul trecut, avocaţii angajaţi de părinţii lui au spus că nu-l pot reprezenta – unul, pentru că nu mai avea mandat, iar celălalt, pentru că era în grevă -, Vlad Pascu va fi apărat azi şi de un avocat din oficiu.

Mirarea judecătoarei: „A decedat o victimă?”

Primul termen al procesului, din 22 februarie, a fost o dezamăgire pentru părinţii tinerilor care au murit în accident. „Totul e o făcătură, totul e un circ”, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, tatăl Robertei Dragomir. 

Mai devreme, judecătoarea Ancuța Popoviciu intrase în sala de judecată mestecând gumă. A urmat apoi amânarea procesului cu trei ore, pentru că Vlad Pascu nu putea fi prezent, prin videoconferinţă, deoarece se afla la tribunal, unde i se judeca cererea de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Apoi, când procesul a început, judecătoarea a făcut prezența părților din dosar, şi atunci a întrebat: „Olariu Sebastian Andrei e prezent?”. Tânărul căruia i se cerea să vină în fața sălii, ca să-i arate grefierei buletinul, era unul din cei doi studenți care au murit loviți de mașina lui Pascu. 

În sala de judecată, părinții lui au izbucnit în plâns, când i-au auzit numele strigat la apel. Văzând rumoarea celor din sală, judecătoarea a fost surprinsă: „A decedat o victimă?”. „Au decedat două”, a răspuns o voce din public. 

Inspecţia Judiciară face verificări în acest caz 

A doua zi, în urma informațiilor apărute în spațiul public, Inspecția Judiciară s-a autosesizat şi a anunţat declanşarea unor verificări, în cazul judecătoarei Popoviciu.

Aceste verificări, potrivit unui comunicat de presă al  Inspecţiei Judiciare, vizează:

● respectarea obligației de studiere a dosarelor anterior ședinței de judecată (inclusiv din perspectiva prezenței în instituție a judecătorului anterior acestei date); 

● maniera de gestionare a dosarelor și ședințelor de judecată; 

● comportamentul judecătorului în ședințele de judecată, în principal cu referire la ședința de judecată din data de 22.02.2024;

● existența unor eventuale situații de incompatibilitate în legătură cu dosarul privind accidentul de la 2 Mai.

Până acum, nu au fost finalizate verificările prealabile în cazul judecătoarei din Mangalia, a precizat, pentru Libertatea, Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare. 

În urma acestor verificări inspectorii stabilesc, potrivit legii, dacă „există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare”. Ei pot da o soluţie de clasare, dacă indiciile nu există, sau pot dispune începerea cercetării disciplinare. Termenul de efectuare a verificărilor prealabile e de 45 de zile şi poate fi prelungit cu alte 45 de zile.

Ce se poate întâmpla la procesul de azi

Avocatul Adrian Cuculis, care îi reprezintă în dosar pe părinţii Robertei Dragomir, dar şi pe trei tineri răniţi în accident, a anunţat deja că va cere schimbarea încadrării juridice a faptelor de care e acuzat Vlad Pascu, din ucidere din culpă, în omor calificat, şi din vătămare corporală din culpă, în tentativă la omor calificat.  

Pentru uciderea din culpă a doi oameni, Pascu ar putea primi, dacă va fi găsit vinovat, între 3 ani şi 10 ani şi 6 luni de închisoare. În cazul în care va alege să-şi recunoască fapta, Vlad Pascu va fi judecat rapid, doar în baza probelor adunate de procurori, şi va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Instanța nu ar mai putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru că în august anul trecut, când a fost accidentul, intrase deja în vigoare „Legea Anastasia”, care  prevede că uciderea din culpă săvârșită de un șofer care a condus băut, drogat sau fără permis se pedepseşte doar cu închisoarea.

Pentru omor calificat, pedeapsa este, conform Codului Penal, detențiunea pe viață sau închisoarea, de la 15 la 25 de ani.

Dacă Judecătoria Mangalia va fi de acord cu schimbarea încadrării juridice a faptelor, dosarul lui Vlad Pascu va ajunge la Tribunalul Constanţa, care are competenţa să judece faptele de omor.

Un cocktail de droguri, o mașină scumpă şi două vieţi secerate

Pe 19 august anul trecut, la ora 5.20 dimineața, Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea șoselei, din Vama Veche spre 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit. 

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Vlad Pascu avea 19 ani şi conducea, în acea noapte, mașina tatălui său: un Mercedes decapotabil, model de epocă. Expertiza tehnică a stabilit că înainte de impact, maşina avea 103 km/h, în condiţiile în care, pe acea bucată de drum (curbă deosebit de periculoasă), viteza maximă admisă era de 50 km/h.

La scurt timp după producerea accidentului, Vlad Pascu a fost prins în Vama Veche. Întrebat de ce este atât de avariată maşina lui, el a explicat: „Am lovit o pasăre”.

Testat pentru droguri, Pascu a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine şi metamfetamine. Analiza probelor de urină a arătat că, pe lângă cele trei tipuri de droguri, Pascu mai consumase şi ecstasy. 

Oprit de poliţie înainte de accident şi lăsat să plece

În noapte de 18/19 august 2023, Vlad Pascu petrecuse în Vama Veche, alături de câţiva prieteni pe care i-a plimbat cu Mercedesul decapotabil. Au dat turul staţiunii, apoi au mers până în Mangalia și înapoi.  

„Conducea haotic, făcea drifturi şi avea viteză foarte mare, chiar şi 200 km/h”, au declarat, în anchetă, prietenii lui Pascu. Doi dintre ei afirmă că i-au cerut să oprească şi au coborât din maşină. 

La ora 0.40, un bărbat care a văzut maşina lui Pascu în trafic a sunat la 112, semnalând că e posibil ca şoferul să fie beat sau drogat. Două ore mai târziu, Mercedesul a fost oprit în Vama Veche, de o patrulă mixtă polițist-jandarm, care a găsit, într-o portieră a maşinii, patru pastile sedative şi un joint.

Însă Pascu a fost testat doar pentru consum de alcool. Și, pentru că rezultatul era negativ, la ora 4.30, a fost lăsat să plece. Tânărul a urcat din nou la volan, iar în mai puţin de o oră, a provocat accidentul mortal. 

Procurorii spun că şi victimele sunt vinovate

Cercetările din acest dosar au fost finalizate în octombrie, anul trecut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia precizează, în rechizitoriu, că „accidentul a fost cauzat de un cumul de factori”, iar vinovaţi sunt şoferul care conducea drogat şi cu viteză, dar şi victimele care, circulând pe marginea şoselei, „pe partea dreaptă a sensului lor de mers”, „au creat o stare pasivă de pericol”.

Procurorii au fost de acord cu experţii care susţin că, dacă tinerii implicaţi în accident „s-ar fi deplasat pe acostamentul din stânga, ar fi dispus şi ei de posibilități de evitare a accidentului”. 

Anul trecut, după producerea accidentului, Vlad Pascu şi părinţii lui au fost inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri. Mama tânărului, Miruna Pascu, e acuzată şi de influenţarea declaraţiilor şi ameninţare, iar tatăl, Claudiu Pascu, pentru deţinere, fără drept, de muniţie letală. Dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT şi este încă în camera preliminară de la Tribunalul Bucureşti.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *