Un partid de extremă dreapta cu discurs libertarian, anti-UE și simpatii pentru Rusia ar putea deveni arbitru în alegerile din Polonia

Un partid de extremă dreapta cu discurs libertarian, anti-UE și simpatii pentru Rusia ar putea deveni arbitru în alegerile din Polonia

Sondajele de opinie sugerează că partidul extremist Confederația ar putea deveni a treia grupare politică din Parlament, la alegerile programate pentru toamna acestui an. Votul tinerilor pare a fi cel care asigură succesul partidului, scriu The Economist și Deutsche Welle

Slawomir Mentzen, colider al principalului partid de extremă dreapta din Polonia, organizează mitinguri bine udate cu bere în toată țara.

Cu o mulțime majoritar masculină care îl încurajează, bărbatul în vârstă de 36 de ani bea halbă după halbă, în timp ce vorbește despre impozite reduse și dereglementare.

Majoritatea celor care privesc din afara țării consideră că partidul Lege și Justiție (PiS), care guvernează Polonia din 2015, este întruchiparea naționalismului populist.

Dar există un alt partid mai la dreapta: Confederația. Sondajele din iulie au arătat că acesta și-a dublat sprijinul în acest an, ajungând la 15%, scrie The Economist.

Cele două partide mai mari, PiS și Platforma Civică (PO), de centru, nu vor reuși cel mai probabil să obțină o majoritate la alegerile parlamentare din 15 octombrie. Și oricare dintre ele va câștiga va avea probabil nevoie de sprijinul Confederației.

Dar orice coaliție cu acest partid pare, cel puțin la prima vedere, greu de realizat.

Spațiul Confederației

În majoritatea țărilor, partidele dreptei dure încearcă să își depășească adversarii de centru dreapta marșând puternic pe problemele culturale.

Dar campaniile de combatere a migrației derulate de PiS și conservatorismul său general, precum și conflictul cu UE lasă puțin loc pentru acest lucru.

În schimb, Confederația se distinge prin promovarea ideii unui guvern redus. Există spațiu pe aceasă nișă. PiS a acordat ajutoare masive părinților și pensionarilor, ceea ce i-a îngrijorat pe liberali și libertarieni. Iar Platforma Civică, partid considerat cândva de centru dreapta, s-a deplasat mai degrabă spre stânga.

Confederația a profitat, prin urmare, de această nemulțumire. Bartlomiej Pejo, un lider adjunct al grupării, a spus că cele două mari partide „nu le-au oferit polonezilor decât programe sociale”. El a deplâns inflația ridicată (acum de 11% pe an), blocajele provocate de pandemia de COVID, „programele pseudo-ecologice” ale UE și ajutorul financiar pentru refugiații ucraineni.

Însă încercarea partidului de a se prezenta drept o grupare mainstream care pledează pentru economia laissez-faire ascunde latura sa mai tulburătoare, scrie The Economist.

Ce vor liderii grupării

Confederația este, de fapt, o coaliție formată din trei partide mai mici: Noua Speranță a lui Slawomir Mentzen (cel mai puțin radical) și mai ciudatele Mișcarea Națională și Confederația Coroanei Poloneze.

În 2018, liderii celor trei grupuri au semnat o declarație de loialitate față de biserica catolică și față de „Hristos, Regele Poloniei”.

La înființarea coaliției, în urmă cu patru ani, Mentzen a declarat că scopul acesteia este de a crea „o Polonie fără evrei, homosexuali, avort, taxe și Uniunea Europeană”. Astăzi, el face rar astfel de declarații publice și spune puține lucruri despre planurile sale de arunca în închisoare femeile care au făcut avorturi, scrie Deutsche Welle.

Mentzen susține însă înăsprirea legilor privind avortul, facilitarea posesiei de arme de foc și reintroducerea pedepsei cu moartea.

Personajele mai radicale merg mai departe: Grzegorz Braun, deputat și lider al Confederației Coroanei Poloneze, solicită biciuirea homosexualilor și abolirea sistemului democratic polonez, pe care îl numește „condominiu ruso-german, sub tutela evreilor”.

El și alți deputați, inclusiv fostul lider al partidului, Janusz Korwin-Mikke, sunt, de asemenea, cunoscuți pentru discursul antiucrainean și prorus, vizibil de la debutul invaziei din februarie 2022.

Korwin-Mikke a contestat, spre exemplu, veridicitatea informațiilor despre crimele de război ale trupelor ruse, făcând referire la diverse materiale distribuite de propaganda rusă. Declarațiile proruse ale ambilor politicieni au fost citate în presa rusă, scrie Euractiv.

Tinerii sunt atrași de mesajul partidului

Mulți dintre noii suporteri aleg să fie toleranți cu aceste derapaje. „Alegătorii liberali susțin Confederația, în ciuda conservatorismului său cultural”, a explicat Marcin Duma, șeful Ibris, o agenție de sondaje citat de The Economist.

Liderii partidului acordă rareori interviuri. În schimb, ei prosperă pe rețelele sociale.

Mentzen are 781.000 de urmăritori pe TikTok, de departe cei mai mulți dintre toți politicienii polonezi. Și are unele abilități. După apariția unui videoclip cu el împiedicându-se beat, pe străzi, popularitatea sa a crescut.

În dimineața următoare, politicianul a postat un videoclip în care spunea că a „leșinat”, dar că s-a trezit totuși la muncă. „Asta înseamnă responsabilitate”, a spus el.

Mentzen conduce o firmă de consultanță fiscală și o fabrică de bere, iar în public poartă un costum albastru-marinăresc.

După cum subliniază Mentzen, Jaroslaw Kaczynski și Donald Tusk, liderii PiS și PO, sunt mai în vârstă decât părinții săi. „Ei trebuie să se pensioneze”, adaugă el.

Acest mesaj îi atrage pe tineri: un nou studiu realizat în rândul tinerilor care votează pentru prima dată a constatat că aproape o treime dintre ei intenționează să voteze pentru Confederație.

În rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, cifra a fost de 46%.

Este o coaliție posibilă de fapt?

Pe măsură ce ratingul său în sondaje crește, Confederația s-ar putea confrunta în curând cu unele decizii mai serioase.

Chiar și o coaliție cu PiS, aliatul cel mai probabil, pare imposibil de realizat, în condițiile în care acest partid se mândrește cu programele sale sociale generoase.

PiS a construit o rețea de zeci de mii de persoane cărora le distribuie locuri de muncă și contracte, a explicat Mikolaj Czesnik, șeful Institutului de Științe Sociale de la Universitatea SWPS din Varșovia. Împărțirea puterii cu un alt partid, mai ales cu gruparea de extremă dreapta, ar interfera cu distribuirea acestor favoruri.

Întrebat cum își va pune în aplicare Confederația agenda dacă niciunul dintre partidele mari nu va coopera, Pejo, liderul adjunct al grupării, a spus că ar putea ajunge la o înțelegere pentru a susține un guvern minoritar.

„Vorbesc serios, nu discutăm cu cine să fim în coaliție”, a spus el. „Mergem la alegeri nu pentru a sta la masă, ci pentru a răsturna masa”, a adăugat el.

Un guvern minoritar ar fi însă unul șubred. Și probabil că nu ar dura foarte mult. Dar Pejo salută perspectiva de a susține un astfel de guvern doar pentru a-l vedea căzând.

Dacă acest lucru se întâmplă, el prezice că partidul său ar putea câștiga 30% sau chiar mai mult din voturi data viitoare. Acest lucru, recunoaște el, „ar fi fost cândva absurd”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *