„Un potenţial uriaş”. Un vaccin împotriva malariei are o eficacitate de până la 78% la copiii mai mici de de doi ani – Studiu

„Un potenţial uriaş”. Un vaccin împotriva malariei are o eficacitate de până la 78% la copiii mai mici de de doi ani – Studiu

Vaccinul R21/Matrix-M a fost recomandat în 2023 pentru utilizare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar în urma unui studiu de fază 3 făcut pe copii din Africa, s-a constatat că serul prezintă o eficacitate de până la 78% la copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 17 luni, pe parcursul primului an, relatează vineri agențiile DPA și PA Media, citate de Agerpres.

Dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor britanici de la Universitatea Oxford, vaccinul a fost administrat în cazul a peste 4.800 de copii mici din Burkina Faso, Kenya, Mali şi Tanzania.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet, arată că o doză de rapel administrată la un an și-a dovedit ulterior eficiența într-un termen de şase până la 12 luni.

Totodată, a fost calculată o eficacitate generală între 68% şi 75% la copiii cu vârste cuprinse între cinci și 36 de luni.

25 de milioane de doze din acest vaccin au fost produse până acum.

Potrivit specialiștilor, până în acest moment, niciun alt vaccin împotriva malariei nu a avut o eficacitate mai mare de 55% la copiii mici.„Rezultatele acestui recent studiu de fază 3 al vaccinului împotriva malariei R21 prezintă un potenţial uriaş pentru un impact transformator asupra malariei la copii. Acesta este un pas important în direcţia obţinerii unui vaccin foarte eficient, sigur, uşor de accesat şi la preţuri accesibile pentru a proteja copiii de malarie în ţările africane”, a declarat Audrey Duncanson, manager în cadrul fundaţiei britanice Wellcome, care se ocupă de cercetări în domeniul sanitar.

Sursele citate menționează că o doză din acest vaccin costă între 2 și 4 dolari.

Aproximativ 600.000 de copii mai mici de 5 ani mor anual în Africa din cauza malariei, boala fiind principala cauză de deces la această categorie de vârstă pe continent.

În acest context, cel puțin 28 de state africane plănuiesc să folosească un vaccin antimalarie recomandat de OMS în programele naționale de imunizare.

În ultimele trei luni, în România au fost confirmate 11 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa. Patru cazuri de malarie severă s-au înregistrat în ultima lună la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Capitală. Toate cele patru persoane călătoriseră recent în Zanzibar.

Foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *