Un preot i-a convins pe părinții unui adolescent aflat în moarte cerebrală să refuze donarea de organe, acuză medicii din Suceava

Un preot i-a convins pe părinții unui adolescent aflat în moarte cerebrală să refuze donarea de organe, acuză medicii din Suceava

Părinții unui băiat de 14 ani aflat în moarte cerebrală, care acceptaseră să doneze organele fiului lor, s-au răzgândit după o discuție cu duhovnicul, susțin medicii de la Spitalul Județean Suceava, potrivit Europa Liberă.

Adolescentul, suferind de o boală neurologică, a ajuns la spital luni, 11 septembrie, după ce a avut convulsii în timpul mesei și s-a înecat cu mâncare.

Medicii, chemați de urgență prin 112 la locuința familiei din comuna Mitocul Dragomireni, l-au găsit în stop cardio-respirator, l-au resuscitat în jur de o oră și au reușit să îi repornească inima, dar „din păcate, din punct de vedere cerebral, nu s-a mai putut face nimic”, a spus Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești.

Marți, medicii au constatat intrarea băiatului în moarte cerebrală. Seara, doctorii i-au propus tatălului ca organele fiului său să fie donate altor copii bolnavi.

Bărbatul a fost de acord și a semnat consimțământul miercuri dimineață, spun medicii, care precizează că ulterior familia s-a răzgândit și „nu a mai fost de acord cu prelevarea de organe”.

Reprezentanții Centrului de Prelevare și Donare din Regiunea Moldovei spun că răzgândirea a venit după ce familia ar fi avut o discuție cu preotul duhovnic.

Tatăl lui Pavel, care lucrează ca zilier la Mănăstirea Dragomirna, s-a întors la spital după câteva ore și i-a anunțat pe medici că nu mai este de acord, deoarece așa l-ar fi sfătuit preotul duhovnic, spune coordonatoarea centrului, dr. Raluca Neagu.

„Familia, după ce a venit și a semnat acordul, s-a adresat duhovnicului, care le-a spus că nu este bine ceea ce fac”, a spus doctorița Neagu, citând explicațiile părintelui.

Reprezentanții mănăstirii au transmis că decizia a aparținut familiei, nu vreunui preot.

Oficial, Biserica acceptă donarea de organe

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a transmis pentru publicația citată că „poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane”.

În privința prelevării de organe de la persoane declarate în moarte cerebrală, pe care Bănescu o numește o „delicată problemă”, „apare o firească nuanță morală pe care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma”.

„Moartea cerebrală nu coincide total cu moartea reală. Din această înaltă rațiune, conștiința și libertatea celor implicați într-un act care, angajând viața și moartea unor oameni, nu are doar conotații medicale, ci și unele morale, sunt cele care au ultimul cuvânt. Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ și la punerea oricărui gest sau acțiuni în cheia conștiinței morale preocupate ultimativ de viața și demnitatea persoanei umane. Prelevarea / donarea unui organ viu al unei persoane aflate în moarte cerebrală (deci nedeplină) pentru a salva viaţa unei alte persoane poate fi un asemenea gest”, a declarat Bănescu.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *