Un reporter Ruters „clar identificabil” a fost ucis de un tanc israelian, ceea ce încalcă dreptul internațional, potrivit unui raport ONU

Un reporter Ruters „clar identificabil” a fost ucis de un tanc israelian, ceea ce încalcă dreptul internațional, potrivit unui raport ONU

Un tanc israelian l-a ucis pe reporterul Reuters Issam Abdallah în Liban anul trecut, trăgând două proiectile de 120 mm asupra unui grup de “jurnaliști clar identificabili”, încălcând astfel dreptul internațional, a constatat o anchetă ONU privind incidentul de pe 13 octombrie anul trecut, anunță miercuri agenția de presă.

Ancheta efectuată de Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), rezumată într-un raport consultat de Reuters, a stabilit că personalul organizației nu a înregistrat niciun schimb de focuri peste granița dintre Israel și Liban timp de mai bine de 40 de minute înainte ca tancul israelian Merkava să deschidă focul.

“Deschiderea focului asupra civililor, în acest caz jurnaliști clar identificabili, constituie o încălcare a Rezoluției 1701 (2006) a Consiliului de Securitate al ONU și a dreptului internațional”, scrie în raportul UNIFIL, făcându-se astfel referire la Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate.

Raportul de șapte pagini, datat 27 februarie, mai spunea următoarele: “Se apreciază că nu a existat niciun schimb de focuri peste linia albastră în momentul incidentului. Motivul bombardamentelor asupra jurnaliștilor nu este cunoscut”.

În conformitate cu rezoluția 1701, adoptată în 2006 pentru a pune capăt războiului dintre Israel și luptătorii libanezi din cadrul grupării șiite Hezbollah, forțele de menținere a păcii ale ONU au fost desfășurate pentru a monitoriza încetarea focului de-a lungul liniei de demarcație de 120 km (75 mile), sau Linia Albastră, dintre Israel și Liban.

Ca parte a misiunii lor, trupele ONU înregistrează încălcările încetării focului și investighează cele mai grave cazuri.

Pe lângă uciderea lui Abdallah, cele două proiectile de tanc au rănit alți șase jurnaliști aflați la fața locului.

Întrebat despre raportul UNIFIL, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI), Nir Dinar, a declarat că Hezbollah a atacat IDF în apropiere de localitatea israeliană Hanita pe data de 13 octombrie 2023. Armata israeliană a răspuns cu focuri de artilerie și de tancuri pentru a înlătura amenințarea și a primit ulterior un raport potrivit căruia jurnaliștii au fost răniți.

“IDF deplânge orice rănire a părților neimplicate și nu trage în mod deliberat asupra civililor, inclusiv asupra jurnaliștilor”, a declarat Dinar. “IDF consideră că libertatea presei este de cea mai mare importanță, clarificând în același timp că a fi într-o zonă de război este periculos”, a precizat reprezentantul armatei israeliene.

El a precizat că Mecanismul de constatare și evaluare a faptelor al Statului Major General, care este responsabil de examinarea evenimentelor excepționale, va continua să investigheze incidentul.

Potrivit site-ului IDF, echipa de constatare a faptelor își prezintă analizele departamentului de afaceri juridice al armatei israeliene, care decide dacă un caz justifică o anchetă penală.

ONU: “Civilii, inclusiv jurnaliștii, nu ar trebui să fie niciodată o țintă”

Redactora-șefă a agenției Reuters, Alessandra Galloni, a cerut Israelului să explice cum a putut avea loc atacul în urma căruia Abdallah, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați.

Raportul UNIFIL a fost trimis la Națiunile Unite la New York pe data de 28 februarie și a ajuns inclusiv la armata libaneză și la cea israeliană, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune.

IDF “ar trebui să efectueze o anchetă asupra incidentului și o revizuire completă a procedurilor lor de la acel moment pentru a evita repetarea acestuia. IDF ar trebui să împărtășească concluziile investigației lor cu UNIFIL”, scrie în recomandările raportului.

Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat că raportul UNIFIL a fost distribuit tuturor părților.

“Reiterăm faptul că toți actorii ar trebui să își respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional și că civilii, inclusiv jurnaliștii, nu ar trebui să fie niciodată o țintă. Jurnaliștii și profesioniștii din mass-media trebuie să fie protejați”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al ONU.

Pentru investigația sa, UNIFIL a trimis o echipă care a vizitat locul pe data de 14 octombrie anul trecut și a primit, de asemenea, informații din partea Forțelor Armate Libaneze și de la un martor anonim care a fost prezent pe deal când au avut loc bombardamentele, mai scrie în raport.

Constatările UNIFIL aduc un sprijin suplimentar unei investigații Reuters publicate pe 7 decembrie, care a arătat că șapte jurnaliști de la Agenția France-Presse (AFP), Al Jazeera și Reuters, au fost loviți de două proiectile de 120 mm trase de un tanc aflat la o distanța de 1,34 km în Israel.

Grupul de reporteri filmase de la distanță bombardamentele transfrontaliere într-o zonă deschisă de pe un deal din apropierea satului libanez Alma al-Chaab timp de aproape o oră înainte de atac.

A doua zi după aceea, IDF a transmis că avea deja imagini ale incidentului și că acesta era în curs de investigare. IDF nu a publicat până în prezent un raport cu concluziile sale.

UNIFIL a precizat în raportul său că a trimis o scrisoare și un chestionar către IDF, solicitând asistența acestora. IDF a răspuns cu o scrisoare, dar nu a răspuns la chestionar.

Citiți și:

Un cameraman Reuters a murit și mai mulți jurnaliști au fost răniți, în confruntările de la granița Israel-Liban

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *