Un sfert dintre adulții României sunt alergici. Dr. Carmen Panaitescu: Avem analize de mare precizie în alergologie. Deși aceste boli sunt specifice copiilor, oricine poate deveni alergic (VIDEO)

Un sfert dintre adulții României sunt alergici. Dr. Carmen Panaitescu: Avem analize de mare precizie în alergologie. Deși aceste boli sunt specifice copiilor, oricine poate deveni alergic (VIDEO)

Deși bolile alergice sunt specifice copiilor, oricine poate deveni alergic, a explicat președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, prof. univ. dr. Carmen Panaitescu, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

 

Dr. Carmen Panaitescu, pe B1 TV, despre alergii

 

Întrebată cum diferențiem o răceală de o alergie, ea a explicat: „În primul rând, simptomele de rinită sau rinoconjunctivită alergică se repetă în aceeași perioadă a anului, deci dacă cineva experimentează strănut, curs de nas, rinoree apoasă, nas înfundat, mâncărimi de ochi și urechi sau gât, în același timp, de mai multe ori, în fiecare an, trebuie să se gândească la o alergie. Mai mult, în alergii nu există febră, care în general însoțește virozele”.

„Așa încât acestea sunt lucruri care diferențiază din punct de vedere clinic, dar diagnosticul trebuie pus de medic, pentru că în momentul de față, în România, putem să spunem nu numai că există alergia ca diagnostic, ci și exact care este alergenul care produce sensibilizare. Pentru că avem, de anul trecut, fără plată, prin compensare de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, aceste analize de mare precizie în alergologie, care identifică precis alergenul care induce sensibilizarea și îl diferențiază de cel care face doar reacție încrucișată”, a continuat dr. Carmen Panaitescu.

 

„Oricine poate deveni alergic”

 

Întrebată dacă putem deveni alergici și când suntem adulți, Carmen Panaitescu a confirmat: „Așa este. Deși bolile alergice sunt specifice copiilor, oricine poate deveni alergic – și poate cel mai bun exemplu este problema alergiei la ambrozia, care este în vară târziu și toamnă, care afectează foarte mare parte din populația activă a României în zona de câmpie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *