Un tribunal din Rusia a echivalat emoji-ul 👍 cu o semnătură oficială pe un document

Un tribunal din Rusia a echivalat emoji-ul 👍 cu o semnătură oficială pe un document

Curtea de Apel din Rostov-pe-Don a confirmat decizia primei primă instanțe, recunoscând unuil dintre cele mai populare emoticoane, „👍”, din corespondență unui client cu un antreprenor drept o confirmare echivalentă cu o semnătură oficială, relatează agenția rusă RBC

În loc să semneze un acord suplimentar, clientul și antreprenorul care trebuia să-i furnizeze o furgonetă-chioșc au discutat despre culoarea produsului pe Whatsapp. Clientul a răspuns la propunere cu „👍”, iar instanța a considerat acest lucru suficient pentru oficializarea acordului

După cum rezultă din hotărârea judecătorească din 29 iunie, antreprenorul Siranuș Harutiunian a încheiat, în martie 2022, un contract de cumpărare și vânzare cu Rodion Rudenko pentru furnizarea unui chioșc mobil sub forma unei camionete-retro Volkswagen T1.

Vânzătorul se obliga să expedieze bunul până la 30 iunie 2022. Chioșcul a costat 685.000 de ruble, circa 6.500 de euro, cumpărătorul a plătit o garanție de 479.500 de ruble (4.500 de euro), iar suma rămasă trebuia plătită când marfa era expediată.

Acordul prevedea că părțile recunosc forța juridică a tuturor documentelor ale căror texte au fost primite prin e-mail sau prin alte canale de comunicare, inclusiv cele legate de numerele de telefon ale părților.

Furgoneta nu a fost livrată la timp și, prin urmare, pe 4 iulie 2022, Harutiunian a trimis o cerere prin care cere restituirea depozitului în termen de zece zile bancare.

El a depus o cerere la Curtea de Arbitraj Krasnodar pentru a recupera garanția, precum și dobânda pentru utilizarea fondurilor altor persoane.

Instanța a decis să recupereze banii de la Rudenko și o dobândă de 27.500 de ruble (260 de euro). pentru perioada 15 iulie 2022-13 aprilie 2023, când a fost anunțată dispoziția primei instanțe.

Rudenko a contestat decizia la Curtea de Apel de Arbitraj din Rostov-pe-Don.

În plângerea sa, vânzătorul a susținut că nu a putut finaliza comanda, deoarece nu a primit combinația în care să coloreze furgoneta-chioșc, „fiind incapabil să îndeplinească termenii contractului și să transfere duba la timp”.

Instanța a decis însă că discuția de pe WhatsApp, prezentată în dosarul cauzei, a arătat că părțile au discutat despre culoare și dimensiune.

Pe 6 aprilie 2022, Rudenko a scris: „Bine, bandă galbenă pe fundal alb” și a primit o imagine 👍 ca răspuns, de la reprezentantul lui Harutiunian, care era delegat prin procură.

Acest semn în înțelegerea general acceptată și larg răspândită când comunicați prin e-mail înseamnă „de acord”.

Curtea de Apel din Rostov-pe-Don:

Instanța a clarificat faptul că Rudenko a subliniat posibilitatea unor interpretări diferite ale acestei imagini, dar „nu a oferit niciun alt sens rezonabil de înțeles”.

În corespondența ulterioară, Rudenko nu a avut dubii pentru sensul acestui răspuns, „din care rezultă că inculpatul l-a perceput ca un consimțământ care nu necesita explicații suplimentare”, a mai notat instanța de apel.

Foto cu caracter ilustrativ: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *