Un val de praf saharian traversează România. Zonele în care se vor înregistra cele mai mari concentrații

Un val de praf saharian traversează România. Zonele în care se vor înregistra cele mai mari concentrații

Un val de praf saharian traversează România, până vineri seara, anunță autoritățile naționale de mediu. Concentrațiile cele mai mari se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, informează Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Zonele afectate de valul de praf saharian care traversează România

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) care aparține Ministerului Mediului, gestionată de ANPM ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de joi, 29 februarie, și până mâine, 1 martie, ora 22:00. În această perioadă, un val de praf saharian, venit din nordul Africii, va traversa România.

„Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie, spre 1 martie”, informează ANPM, pe Facebook.

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber, vor fi roșiatice”, a declarat Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, potrivit sursei citate anterior.

Populația va fi anunțată cu privire la orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise. Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul țării.

„Mai mult decât atât, datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro”, mai informează ANPM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *